Početna > Novi Sad > Novosadske priče
Novi Sad Novosadske priče

Kako je Jovan Jovanović postao Čika Jova Zmaj? (VIDEO)

Jovan Jovanović Zmaj bio je lekar po zanimanju, ali se njegova posebnost ogledala u neverovatnom talentu lečenja duše poezijom.

Nažalost, tako vrsnim umetnikom načinile su ga mnoge tragedije koje su ga zadesile za života.

Jedan je od najvećih liričara koji je na našem prostorima plovio vodama romantizma, a u spomenar istorije se upisao i kao prvi pesnik za decu.

Zaljubite se u Novi Sad kroz pogled Mike Antića klikom na ovaj link.

Neprolaznost koju je stvorilo njegovo pero ogleda se baš u tim dečijim pesmama koje su i danas među prvim naučenim recitacijama naših najmlađih. U svojim pesmicama Zmaj je na zanimljiv i šarolik način učio decu lepom ponašanju i higijenskim navikama.

Odakle nadimak Zmaj?
U čast Majske skupštine koja je održana 1. i 3. maja u Sremskim Karlovcima i kojom je proglašena Srpska Vojvodina, Zmaj je pored svog imena upisivao datum treći maj, a kako je jednom izostavio tačku, potpis je glasio Jovan Jovanović Zmaj.

Uređivao je satirični časopis “Zmaj“, a njegovo uspešno uredništvo najviše se ogledalo u dečijem časopisu “Neven“ koji se smatra za jedan od najlepših časopisa za mlade ikada izdatih kod nas.

Obrazovani i uspešni lekar i pesnik se u jednom momentu zaljubljuje u Ružu Ličanin, koju na kraju osvaja i ženi. Njegovo boemstvo dočaravaju priče po novosadskim sokacima koje govore kako je čitav Novi Sad tri dana slavio taj događaj.

Više interesantnih novosadskih priča možete pogledati ovde.

Brak sa Ružom doneo mu je petoro dece i inspiraciju da piše najlepše i najpoletnije ljubavne pesme. Međutim, stampedo smrti koji ga je zadesio odneo je živote svih koje je voleo, te redom ostaje bez sve svoje dece, a na kraju i supruge.

Tako su nastale najlepše zbirke pesama posvećene njegovoj porodici: “Đulići“ i “Đulici uveoci“.

Značenje reči đul je zapravo ruža na turskom jeziku. Više o ljubavi Zmaja i njegove Ruže možete pročitati ovde.

Nezamislivo je i razmišljati o tome koliko je snage potrebno da pesnik umesto svojoj, počne da ispevava najlepše dečije pesme, svoj deci Srbije.

Uostalom, svaka Čika Jovina pesma zajedno sa kontekstom u kojem stiže, specifičan je dokaz njegove ljubavi prema deci, koja se pored svih tragedija koje su ga zadesile ipak nije ugasila.

On nas pored mnogih životnih lekcija uči da na svet treba gledati pozitivno, da nikada ne treba odustajati i izdići se iz situacije. Tako je Jovan Jovanović Zmaj tragične sudbine, postao “Čika“ Jova Zmaj, najbolji prijatelj najmlađih.

Ala je lep
Ovaj svet,
Onde potok,
Ovde cvet;
Tamo njiva,
Ovde sad,
Eno sunce,
Evo hlad!
Tamo Dunav,
Zlata pun,
Onde trava,
Ovde žbun,
Slavuj pesmom
ljulja lug.
Ja ga slušam
I moj drug.

Neraskidiva veza Janike Balaža i Petrovaradinske tvrđave

Preuzmite androidaplikaciju.