Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Две најчувеније новосадске љубави

Љубав је као тема увек неисцрпна, интригантна и занимљива. Некада је лепршава и весела, а у многим случајевима и трагична.

Чињеница је да многи Новосађани који су оставили свој траг у нашој историји и уметности не би били толико инспирисани да није било њихових (не)срећних љубави.

Емоције, колико год интимне биле и какву год тежину носиле, увек се некако лакше доживе када се поделе са другима. Некада су те љубавне приче намерно дељене са остатком света, а некада се и поред свог труда да се нечија интима сакрије, приватност ипак искраде у свет.

Најупечатљивије емоције су кроз ова два пара прожимале хиљаде људи и чак неколико различитих генерација.

Више интересантних новосадских прича можете прочитати овде.

Најпознатија новосадска љубав била је између Ленке Дунђерски и Лазе Костића.

Највећи српски песник романтизма, заљубио се у 29 година млађу Ленку Дунђерски, а тој љубави и даље, вековима, сведочи најлепша песма на српском језику: “Santa Maria della Salute“

Лаза је често боравио у дворцу породице Дунђерски код свог веома доброг пријатеља, где је касније развио јаку емоцију према његовој ћерки.

Кликните овде како би прочитали причу о нераскидивој вези Јанике Балажа и Петроварадинске тврђаве. 

Ова немогућа љубав била му је узвраћена, али знајући да није исправно уопште улазити у такав однос, по наговору Ленкиног оца, оженио се Јулијаном Паланачки.

Ленка је недуго затим умрла, а иако у историји стоји да је преминула од тифусне грознице, мисли се да је права истина трагична, и да је себи одузела живот због несрећне љубави.

Друга велика љубав за собом је оставила једну од најтрагичнијих збирки песама: “Ђулићи увеоци“.

Сватови Јована Јовановића Змаја и Руже Личанин су се побринули да град не склопи очи данима.

Упознали су се на болничкој постељи њене сестре а трагично су се крај болничке постеље и растали јер је Ружа убрзо преминула.

Змај је своју несвакидашњу и надасве тужну љубавну причу испричао у стиховима. У својим чувеним збиркама за ружу је искористио турску реч ђул.

Zaljubi se u Novi Sad kroz pogled Mike Antića

Преузмите андроид апликацију.