Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Нови Сад Новосадске приче

Заљуби се у Нови Сад кроз поглед Мике Антића

‘’Једном су ме питали зашто сам тако гимназијски заљубљен у Нови Сад. Нисам умео да одговорим… Јер са најдражим градом је као са најдражом женом: никада нећемо успети да објаснимо ни себи ни другима шта нас је то тако везало’’, изрекао је Мика у својој Ненаписаној шансони за Нови Сад.
Фото: PrtSc/Instagram/miroslav.mika.antic

Мирослава Антића, најпопуларнијег послератног песника у Војводини везујемо за много шта. Везујемо га за романтичне изјаве љубави, шашав, другачији поглед на реалност и бескрајне боемске ноћи.

Такав је и наш град, љубав се распрши по новосадским клупицама невезано које је годишње доба, а када зима све са улица утера унутра, кафане живе до самог свитања.

За још лепих новосадских прича кликните овде.

Микина веза са Новим Садом била је бесмртна. И заиста, и након 34 година од његове смрти, многе улице и ћошкови и даље имају призвук његових корака и другачијег погледа на свет.

Лепше је гледати свет на Микин начин… Када негде касниш не нервираш се и не псујеш случајне пролазнике. Опсујеш, једино, можда, у себи јер новосадски је бити културан а свој бес испијати касније у кафани.

Пронашао би лепо у свему.
Фото: PrtSc/Instagram/miroslavmikaantic

За нас нефункционални и нагужвани део града са уским улицама и веома густим саобраћајем представља разлог за нервозу, а за њега лавиринт кривудавих сокачића око Матице српске и Темеринске пијаце којим се срећу најлепше девојке.

Уредник часописа Невен у Дневниковој згради, добитник Стеријине награде, толико обичан а необичан човек рекао је:

“Ви дођете на шалтер секретаријата унутрашњих послова и поднесете пријаву. Уруче вам комадић хартије на којем пише да сте од јутрос Новосађанин а пословно сувопарна службеница заборави да вам уз љубазни осмех каже: Добродошли у Нови Сад, сто хиљада први или сто хиљада двадесет први суграђанине…”
Фото: PrtSc/Instagram/miroslavmikaantic

И даље, ако се замислимо, можемо га видети како седи на клупи и чита новине. Можемо га срести како замишљено пролази центром Новог Сада и упија свет око себе који ће после преточити у своја најлепша дела.

Ако добро ослушнемо, и даље се у кафани најгласније смеје… иако, вероватно, у том тренутку највише пати.

Поред велике збирке уметничких дела, сећање на њега одржава и његов споменик у Дунавском парку, који се налази на незаобилазној рути свих уметнички освешћених туриста који дођу да нас посете.

Умео је да каже да се у нашем граду остаје заувек, често је наглашавао да то није због ванвременске лепоте и да то чак није ни избор, да је то једноставно тако чак и када дођеш са полупразним кофером… Нешто ти не да да одеш.

И заиста, остао је заувек овде, и после толико година од његове смрти и даље живи, најгласније живи.

Фото: PrtSc/Instagram/miroslavmikaantic

Део “Бесмртне песме“:

Немој да будеш тужан.

Толико ми је стало
да останем у теби
будаласт,
чудно драг.
Ноћу кад гледаш у небо,
и ти намигни мени.

То нека буде тајна.

Упркос данима сивим,
кад видиш неку комету
да видик зарумени,
упамти: то ја још увек
шашав летим и живим.


Kako je Jovan Jovanović postao Čika Jova Zmaj? (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.