Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Нови Сад Новосадске приче

Како је Јован Јовановић постао Чика Јова Змај? (ВИДЕО)

Јован Јовановић Змај био је лекар по занимању, али се његова посебност огледала у невероватном таленту лечења душе поезијом.

Нажалост, тако врсним уметником начиниле су га многе трагедије које су га задесиле за живота.

Један је од највећих лиричара који је на нашем просторима пловио водама романтизма, а у споменар историје се уписао и као први песник за децу.

Заљубите се у Нови Сад кроз поглед Мике Антића кликом на овај линк.

Непролазност коју је створило његово перо огледа се баш у тим дечијим песмама које су и данас међу првим наученим рецитацијама наших најмлађих. У својим песмицама Змај је на занимљив и шаролик начин учио децу лепом понашању и хигијенским навикама.

Одакле надимак Змај?
У част Мајске скупштине која је одржана 1. и 3. маја у Сремским Карловцима и којом је проглашена Српска Војводина, Змај је поред свог имена уписивао датум трећи мај, а како је једном изоставио тачку, потпис је гласио Јован Јовановић Змај.

Уређивао је сатирични часопис “Змај“, а његово успешно уредништво највише се огледало у дечијем часопису “Невен“ који се сматра за један од најлепших часописа за младе икада издатих код нас.

Образовани и успешни лекар и песник се у једном моменту заљубљује у Ружу Личанин, коју на крају осваја и жени. Његово боемство дочаравају приче по новосадским сокацима које говоре како је читав Нови Сад три дана славио тај догађај.

Више интересантних новосадских прича можете погледати овде.

Брак са Ружом донео му је петоро деце и инспирацију да пише најлепше и најполетније љубавне песме. Међутим, стампедо смрти који га је задесио однео је животе свих које је волео, те редом остаје без све своје деце, а на крају и супруге.

Тако су настале најлепше збирке песама посвећене његовој породици: “Ђулићи“ и “Ђулици увеоци“.

Значење речи ђул је заправо ружа на турском језику. Више о љубави Змаја и његове Руже можете прочитати овде.

Незамисливо је и размишљати о томе колико је снаге потребно да песник уместо својој, почне да испевава најлепше дечије песме, свој деци Србије.

Уосталом, свака Чика Јовина песма заједно са контекстом у којем стиже, специфичан је доказ његове љубави према деци, која се поред свих трагедија које су га задесиле ипак није угасила.

Он нас поред многих животних лекција учи да на свет треба гледати позитивно, да никада не треба одустајати и издићи се из ситуације. Тако је Јован Јовановић Змај трагичне судбине, постао “Чика“ Јова Змај, најбољи пријатељ најмлађих.

Ала је леп
Овај свет,
Онде поток,
Овде цвет;
Тамо њива,
Овде сад,
Ено сунце,
Ево хлад!
Тамо Дунав,
Злата пун,
Онде трава,
Овде жбун,
Славуј песмом
љуља луг.
Ја га слушам
И мој друг.

Neraskidiva veza Janike Balaža i Petrovaradinske tvrđave

Преузмите андроид апликацију.