Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da znate da li su jaja pokvarena ili dobra za jelo?

Skoro svi su se susreli sa ovom zagonetkom – posegnuli ste u frižider želeći da pripremite omlet ili palačinke, ali ne možete da se setite kada ste kupili jaja.
Foto: Pixabay/1195798

Istina je da vremenom kvalitet jaja počinje da opada, jer vazdušni džep u njima postaje sve veći, a belance tanji. Međutim, jaje se raspada tek kada počne da se raspada zbog bakterija ili plesni.

Jaja nedeljama mogu biti prilično dobra za jelo

Kada ste u nedoumici, postoji nekoliko metoda koje možete koristiti da utvrdite da li su vaša jaja dobra ili pokvarena. 1. Proverite datum isteka Jedan od najlakših načina da utvrdite da li su jaja i dalje dobra za jelo je da proverite datum isteka na pakovanju. Iako bi kvalitet jaja mogao da počne da opada nakon određenog datuma, bilo bi dobro da se jede još nekoliko nedelja – posebno ako su bila u frižideru, čime se čuva kvalitet i sprečava razmnožavanje bakterija. Međutim, ako je rok trajanja na pakovanju već istekao, možda ćete morati da koristite drugi metod da biste utvrdili da li je jaje dobro ili pokvareno. 

Testirajte jaje na miris

To je najstariji, najjednostavniji i najpouzdaniji metod za određivanje svežine jaja. Jaja koja su se pokvarila imaće nepogrešiv miris, bez obzira da li su sirova ili kuvana. 

Izvršite vizuelni pregled

Osim nosa, vaše oči su dragoceno sredstvo za određivanje da li je jaje dobro ili pokvareno. Dok je jaje još uvek u ljusci, proverite da li je ljuska napukla, sluzava ili praškasta. Sluz ili pukotine mogu ukazivati na prisustvo bakterija, dok praškasti izgled ljuske može ukazivati na buđ. Ako vam ljuska izgleda suva i neoštećena, razbijte jaje u čistu belu činiju pre upotrebe. Potražite bilo kakvu ružičastu, plavu, zelenu ili crnu promenu boje u žumancetu ili belancu jer to može ukazivati na razmnožavanje bakterija. Ako primetite bilo kakvu promenu boje, bacite jaje i operite posudu toplom vodom i deterdžentom pre testiranja novog jajeta. Takođe možete da proverite da li je belance ili žumanca tečno. Ovo je pokazatelj da je jaje staro i da je njegov kvalitet opao.

Izvršite test u vodi

Test u vodi je jedan od najpopularnijih metoda za proveru da li je jaje dobro ili pokvareno. Polako stavite jaje u posudu sa vodom. Ako jaje potone, sveže je. Ako se malo uzdiže ili lebdi, staro je. Razlog je taj što kako jaje stari, mali vazdušni džep u njemu postaje sve veći. Ako vazdušni džep postane dovoljno velik, jaje pluta na vodi. Iako vam ovaj metod može pokazati da li je jaje sveže ili staro, ne govori vam da li je dobro ili pokvareno.

Osvetljenje jaja

Osvetljenje je metoda koja se koristi za procenu kvaliteta jaja ili za procenu razvoja pilića u oplođenom jajetu. Ovo se radi industrijski, koristeći specijalizovanu opremu kako bi se osigurala pravilna procena jaja pre pakovanja. Isto možete učiniti i kod kuće. Trebaće vam mračna soba i mali, ali jak izvor svetlosti. Držite izvor svetlosti usmeren na deblji kraj jajeta. Zatim nagnite jaje i brzo ga pomerite s leva na desno. Ako uspete u tome, centar jajeta će biti osvetljen. Ovo vam omogućava da procenite da li je vazdušni džep u jajetu mali ili veliki. U veoma svežem jajetu vazdušni džep treba da bude manji od 3.175 mm. Kako jaje stari, gasovi zamenjuju vodu izgubljenu isparavanjem, a vazdušni džep postaje sve veći. Ova metoda je osetljiva i zahteva dosta vežbe, ali vam omogućava da pouzdano utvrdite da li je jaje sveže ili staro. Ipak, kao i test plovnosti, ne može vam reći da li je jaje razbijeno.

Svesni posledica koje konzumacija pokvarenih jaja može doneti, osećate se nesigurno i pitate se šta da radite.

Kako da izaberete najbolji komad govedine u prodavnici?

 

Preuzmite android aplikaciju.