Скоро сви су се сусрели са овом загонетком – посегнули сте у фрижидер желећи да припремите омлет или палачинке, али не можете да се сетите када сте купили јаја.
Истина је да временом квалитет јаја почиње да опада, јер ваздушни џеп у њима постаје све већи, а беланце тањи. Међутим, јаје се распада тек када почне да се распада због бактерија или плесни.
Јаја недељама могу бити прилично добра за јело
Када сте у недоумици, постоји неколико метода које можете користити да утврдите да ли су ваша јаја добра или покварена. 1. Проверите датум истека Један од најлакших начина да утврдите да ли су јаја и даље добра за јело је да проверите датум истека на паковању. Иако би квалитет јаја могао да почне да опада након одређеног датума, било би добро да се једе још неколико недеља – посебно ако су била у фрижидеру, чиме се чува квалитет и спречава размножавање бактерија. Међутим, ако је рок трајања на паковању већ истекао, можда ћете морати да користите други метод да бисте утврдили да ли је јаје добро или покварено.
Тестирајте јаје на мирис
То је најстарији, најједноставнији и најпоузданији метод за одређивање свежине јаја. Јаја која су се покварила имаће непогрешив мирис, без обзира да ли су сирова или кувана.
Извршите визуелни преглед
Осим носа, ваше очи су драгоцено средство за одређивање да ли је јаје добро или покварено. Док је јаје још увек у љусци, проверите да ли је љуска напукла, слузава или прашкаста. Слуз или пукотине могу указивати на присуство бактерија, док прашкасти изглед љуске може указивати на буђ. Ако вам љуска изгледа сува и неоштећена, разбијте јаје у чисту белу чинију пре употребе. Потражите било какву ружичасту, плаву, зелену или црну промену боје у жуманцету или беланцу јер то може указивати на размножавање бактерија. Ако приметите било какву промену боје, баците јаје и оперите посуду топлом водом и детерџентом пре тестирања новог јајета. Такође можете да проверите да ли је беланце или жуманца течно. Ово је показатељ да је јаје старо и да је његов квалитет опао.
Извршите тест у води
Тест у води је један од најпопуларнијих метода за проверу да ли је јаје добро или покварено. Полако ставите јаје у посуду са водом. Ако јаје потоне, свеже је. Ако се мало уздиже или лебди, старо је. Разлог је тај што како јаје стари, мали ваздушни џеп у њему постаје све већи. Ако ваздушни џеп постане довољно велик, јаје плута на води. Иако вам овај метод може показати да ли је јаје свеже или старо, не говори вам да ли је добро или покварено.
Осветљење јаја
Осветљење је метода која се користи за процену квалитета јаја или за процену развоја пилића у оплођеном јајету. Ово се ради индустријски, користећи специјализовану опрему како би се осигурала правилна процена јаја пре паковања. Исто можете учинити и код куће. Требаће вам мрачна соба и мали, али јак извор светлости. Држите извор светлости усмерен на дебљи крај јајета. Затим нагните јаје и брзо га померите с лева на десно. Ако успете у томе, центар јајета ће бити осветљен. Ово вам омогућава да процените да ли је ваздушни џеп у јајету мали или велики. У веома свежем јајету ваздушни џеп треба да буде мањи од 3.175 мм. Како јаје стари, гасови замењују воду изгубљену испаравањем, а ваздушни џеп постаје све већи. Ова метода је осетљива и захтева доста вежбе, али вам омогућава да поуздано утврдите да ли је јаје свеже или старо. Ипак, као и тест пловности, не може вам рећи да ли је јаје разбијено.
Свесни последица које конзумација покварених јаја може донети, осећате се несигурно и питате се шта да радите.
Преузмите андроид апликацију.