Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да изаберете најбољи комад говедине у продавници?

Проналажење квалитетног комада меса у продавници може бити права мука. Научите како да изаберете најбољи комад говедине.
Фото: Pixabay/miriangil

Постоје различити аспекти квалитета говедине, а они укључују боју, мекоћу, укус, сочност и текстуру.

Купци морају да знају одређене ствари које чине комад меса добрим.

Сваки комад меса, који је прописан законом, мора бити прегледан и све је добро регулисано како би се обезбедио квалитет и безбедност меса. Према мишљењу стручњака, ево како одабрати најбољи комад меса. 

Обратите пажњу на боју меса

Већина стручњака се слаже да ће свеж и добар комад говедине имати трешња црвену боју, понекад са примесама љубичасте, у зависности од паковања. Можда нисте знали, али црвено месо долази од протеина који садржи гвожђе. Месо које није изложено ваздуху је чешће тамније, готово љубичасте боје. Када је изложен ваздуху, постаје црвен. Што је месо дуже у ваздуху, то ће пре променити боју у браон, а то се види када месо истекне. Ако се питате да ли је црвена боја меса заправо резултат бојења хране. Неки комади меса се стављају у маринаду или додају арому, обојене зачине, али се боја меса не користи.

Ако волите млевено месо, постоји неколико ствари које треба да знате пре јела

Да ли је месо прошарано? То је заправо масно ткиво које се протеже кроз комад меса и даје му изглед мермера. Врхунско месо ће бити прошарано масноћом и то показује да је комад пуно протеина и здравих мононезасићених масних киселина. 

Проверите текстуру

Ако прстом притиснете комад меса и оно је мекано и гњецаво, или ако изгледа као да се распада, не купујте. Говедина мора бити компактна, чврста, сува… ако није, или је лошег квалитета или је са њом погрешно руковано. 

Морате разумети цену 

Цена често показатељ квалитета, али не увек. Понекад цена, осим што је месо врхунског квалитета, открива и да је месо из органског узгоја. Ако желите да се распитате код продавца како се узгаја месо да бисте лакше изабрали.

Знајте за шта се користи говедина

Месо треба бирати према томе како планирате да га припремите. На пример, за чорбе и супе можете користити месо лошијег квалитета, а квалитетније месо је боље за печење.

Пазите шта пише на паковању

Морате да погледате декларације и етикете на амбалажи, такође да видите да ли има рупа које су дозвољавале проток ваздуха. Такође, не купујте месо коме је истекао рок трајања. Управо овај датум који открива до када месо мора да се конзумира је важан јер га треба јести пре истека рока трајања. Заправо се може јести 72 сата након истека, у зависности од производа. Ако нисте сигурни у одлуку, питајте продавца. Добра вест за све љубитеље меса је да се данас производи много квалитетнија говедина него раније.

 

Преузмите андроид апликацију.