Pronalaženje kvalitetnog komada mesa u prodavnici može biti prava muka. Naučite kako da izaberete najbolji komad govedine.
Postoje različiti aspekti kvaliteta govedine, a oni uključuju boju, mekoću, ukus, sočnost i teksturu.
Kupci moraju da znaju određene stvari koje čine komad mesa dobrim.
Svaki komad mesa, koji je propisan zakonom, mora biti pregledan i sve je dobro regulisano kako bi se obezbedio kvalitet i bezbednost mesa. Prema mišljenju stručnjaka, evo kako odabrati najbolji komad mesa.
Obratite pažnju na boju mesa
Većina stručnjaka se slaže da će svež i dobar komad govedine imati trešnja crvenu boju, ponekad sa primesama ljubičaste, u zavisnosti od pakovanja. Možda niste znali, ali crveno meso dolazi od proteina koji sadrži gvožđe. Meso koje nije izloženo vazduhu je češće tamnije, gotovo ljubičaste boje. Kada je izložen vazduhu, postaje crven. Što je meso duže u vazduhu, to će pre promeniti boju u braon, a to se vidi kada meso istekne. Ako se pitate da li je crvena boja mesa zapravo rezultat bojenja hrane. Neki komadi mesa se stavljaju u marinadu ili dodaju aromu, obojene začine, ali se boja mesa ne koristi.
Ako volite mleveno meso, postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre jela
Da li je meso prošarano? To je zapravo masno tkivo koje se proteže kroz komad mesa i daje mu izgled mermera. Vrhunsko meso će biti prošarano masnoćom i to pokazuje da je komad puno proteina i zdravih mononezasićenih masnih kiselina.
Proverite teksturu
Ako prstom pritisnete komad mesa i ono je mekano i gnjecavo, ili ako izgleda kao da se raspada, ne kupujte. Govedina mora biti kompaktna, čvrsta, suva… ako nije, ili je lošeg kvaliteta ili je sa njom pogrešno rukovano.
Morate razumeti cenu
Cena često pokazatelj kvaliteta, ali ne uvek. Ponekad cena, osim što je meso vrhunskog kvaliteta, otkriva i da je meso iz organskog uzgoja. Ako želite da se raspitate kod prodavca kako se uzgaja meso da biste lakše izabrali.
Znajte za šta se koristi govedina
Meso treba birati prema tome kako planirate da ga pripremite. Na primer, za čorbe i supe možete koristiti meso lošijeg kvaliteta, a kvalitetnije meso je bolje za pečenje.
Pazite šta piše na pakovanju
Morate da pogledate deklaracije i etikete na ambalaži, takođe da vidite da li ima rupa koje su dozvoljavale protok vazduha. Takođe, ne kupujte meso kome je istekao rok trajanja. Upravo ovaj datum koji otkriva do kada meso mora da se konzumira je važan jer ga treba jesti pre isteka roka trajanja. Zapravo se može jesti 72 sata nakon isteka, u zavisnosti od proizvoda. Ako niste sigurni u odluku, pitajte prodavca. Dobra vest za sve ljubitelje mesa je da se danas proizvodi mnogo kvalitetnija govedina nego ranije.
Preuzmite android aplikaciju.