Sir je namirnica koja većini pristaje uz gotovo sva jela, posebno zbog različitih ukusa i tekstura.
Od gaude i ementalera do trapista, sir se može naći u raznim oblicima i ukusima. Ali problem sa sirom je što se vrlo brzo kvari, posebno kada ga ne skladištite kako treba.
Plastična kesa će pomoći da se očuva svežina sira, ali to nije najbolji način za čuvanje.
Najbolji način za čuvanje zavisi od vrste sira.
Tvrde i stare sireve najbolje je prvo umotati u papir za pečenje, a zatim staviti u plastičnu kesu.
Plavi sir i polutvrdi sir mogu da se čuvaju u plastičnoj kesi, meki sir treba da se čuva u plastičnoj posudi sa poklopcem, svež sir treba da ostane u originalnoj ambalaži, uz promenu vode svakih nekoliko dana.
Šta god da je, najbolje mesto za to je u frižideru u fioci gde se inače čuva povrće.
Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez velikih promena, pa je idealna za hranu poput sira. Svaki put kada koristite sir, koristite novi komad papira za pečenje i plastičnu foliju da biste sačuvali njegovu svežinu.
Rok trajanja sira takođe zavisi od vrste, ali glavno pravilo koje treba zapamtiti je – što je sir tvrđi, duže će trajati.
Malo ulja može pomoći u sprečavanju buđi. Jednostavno podmažite sir sa malo maslinovog ili biljnog ulja i čuvajte ga u plastičnoj posudi sa poklopcem. Ulje uvek možete obrisati papirnim ubrusom i oprati sir u toploj vodi i biće spreman za upotrebu.
Sir pre spavanja? Zvuči kao loša ideja, ali može vam dati odlične snove i više od toga
Preuzmite android aplikaciju.