Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да уживамо у храни током празника и останемо витки

Питали смо нутриционисту дијететичарку Јулијану Грујичић како да уживамо у храни током празника, а да останемо витки и здрави?
Фото: Pexels/Nicole Michalou

Празници су нам на прагу, и све нас очекују столови препуни разних специјалитета, којима је тешко одолети.

Празнична храна најчешће обилује засићеним мастима, шећером, соли, и врло је високе енергетске вредности, а када томе додамо изостанак физичке активности и кретања, повећање телесне тежине на крају јануара је скоро неминовно.

„Свеједно да ли сте гост или домаћин, направите план на почетку прославе у чему желите да уживате.Немојте јести баш све што се пред вас стави на сто, већ једите она јела која преферирате, али и с’ њима будите умерени, а приликом сервирања користите мање тањире.

Уколико сте сладокусац и желите да поједете колач или торту, онда прескочите предјело, поједите главно јело и на крају се засладите својом омиљеном посластицом. Ако сте пак љубитељ сирева, пршуте и ситних закуски, на крају прославе избегните слаткиш“, каже Јулијана.

Такође, нутрициониста саветује да Нову годину дочекамо без салата на бази мајонеза, павлаке, качкаваља:

„У предјелима нека доминирају свеже салате у којима је присутно поврће и нискомасна протеинска намирница попут меса или рибе, а редукујте калоричне дресинге. И покушајте да ову Нову годину дочекате без салата на бази мајонеза, павлаке, качкаваља.

Фото: Pexels/Tima Miroshnichenko

За главна јела користите адекватну термичку обраду, кување, гриловање или печење на пек папиру. Нека уз главно јело буде присутна и салата на бази поврћа која ће допринети уносу витамина и минерала, али ће истовремено бити и извор влакана што продужава ситост након конзумирања оброка. Са меса и рибе обавезно скините кожицу“, каже стручњакиња.

А што се тиче алкохола, унос би требало ограничити на два пиће дневно:

„Велику количину празних калорија доносе нам алкохолна, газирана и енергетска пића. Препорука је да унос алкохола ограничите на 2 пића током дана, али уколико сматрате да ће већа количина алкохола допринети бољем дружењу и задовољству, онда додатно обратите пажњу на намирнице које ћете јести током прославе“, објашњава.

Фото: Pexels/Nicole Michalou

Унос воде, чајева и природних сокова се и током празника подразумева:

„Храну једите што спорије јер пребрза конзумација хране доводи до преједања! Увек имајте на уму да мозак информацију о ситости добија тек 20-ак минута од почетка оброка, стога једите лагано, добро жваћите храну и уживајте у њеном укусу.

Веома је важно да не претерате са количином пића и хране неколико дана у континуитету. Након новогодишње прославе или Божића, наредни дан започните лаганим доручком, воћном ужином или неким нискокалоричним млечним производом, а за ручак узмите чорбу од поврћа и рибу са свежом салатом, или лагано кувано јело са мањом количином меса.

Хидрирајте своје тело довољном количином воде, чајева и природним соковима. Само тако ћете смањити гликемијски индеx оброка (количину шећера), убрзати процес варења хране и смањити осећај умора и поспаности на крају дана.

Многима је време празника идеалан тренутак за психичко опуштање, физички одмор, као и уживање у разним ђаконијама, али добра је идеја припазити на количину и избор хране коју ћете појести, како би у 2022. ушли насмејани, ведри и витки“, поручује Јулијана.

Zimi konzumirajte hranu koja će vas ugrejati, a nije masna

Преузмите андроид апликацију.