Преосетљивост на храну се веома тешко дијагностификује, мали број лекара сматра да све долази из главе. Али већина стручњака, ипак, тврди да су алергије и нетолеранција на храну стваран проблем, али да је веома тешко уочити их.
Појачан умор
Алергије укључују реакцију имуног система, па се лако откривају тестирањем, док за преосетљивости није баш лако. Када симптоми преосетљивости на храну укључују појачан умор, надутост, промене расположења и мигрену, тешко је открити њихов узрок.
Једини начин препознавања јесте избегавати сумњиву храну најмање месец дана, ако симптоми нестану, највероватније је реч о неподношењу хране.
Конзерванси, боје и додаци храни могу да изазову алергије
Колико су те алергије заиста учестале није познато, јер се због тестова, који су половични, теже доказују. Реакције најчешће изазивају конзерванс натријум – бензоат, жута боја таразин и заслађивач аспартам.
Чешћа је алергија на беланце, него на жуманце јајета, кажу стручњаци. Алергични на јаја често имају позитивне кожне алергијске тестове и на пилетину. Препорука је да се избаце све намирнице припремљене са јајима.
Такође, рибе, ракови и шкољке изазивају и алергије и реакције неподношења. Алергија на месо је ретка, али се најчешће јавља на пилетину и телетину, јер су те животиње често лечене пеницилинима и другим лековима.
Ту се ради о алергији на лекове, а не на протеине из меса. Због тога се људима склоним алергијама препоручује месо дивљих животиња.