Najsigurniji način odmrzavanja mesa je da se polako odmrzava, brzo zamrzavanje i sporo odmrzavanje su najbolji načini da se izbegne ugrožavanje kvaliteta mesa.
Najidealnije bi bilo planirati dan unapred i prebaciti meso iz zamrzivača u frižider.
Velikim komadima mesa, kao što su smrznuta ćuretina i svinjska lopatica, može biti potrebno nekoliko dana da se odmrznu u frižideru.
Ako se ne sećate da planirate unapred, možete brzo da odmrznete meso u posudi sa hladnom vodom. Za mala pakovanja mesa, oko pola kilograma, potrebno je oko sat vremena. Za veće pakete može biti potrebno i do dva sata.
Savetuje se da zamrznuti odrezak, dok je još u pakovanju, stavite u činiju i prelijte hladnom vodom. Zatim ga treba pržiti na tiganju po tri minuta sa svake strane, a zatim u rerni 15 minuta.
Smrznutu piletinu možete pripremiti i bez odmrzavanja, ali nikako na roštilju ili u tiganju, već u nekom sosu. Međutim, čuvajte ga duplo duže nego obično na nešto nižoj temperaturi, ali ne ispod 175 stepeni.
Za svinjetinu važi isto pravilo kao i za piletinu.
Preuzmite android aplikaciju.