Тефлонски тигањи омогућавају пржење без пуно уља и лепљења, али често не приметимо када је време да га заменимо новим.
Колико дуго користите тигањ пре него што га баците? Вероватно спадате у већину која користи дуго исто посуђе за печење и пржење, што баш и није добра навика.
Пржење на тефлонском тигању захтева мање количине уља или путера, али услед честе или дуге употребе с временом долази до његовог хабања и површински слој се оштећује. Неколико јасних знакова указују да је време да замените тигањ од тефлона новим. Ево знакова на које би свака домаћица требало да обрати пажњу.
1. Дно је постало неравно
Уобичајен је процес стварања неравнина по површини тигања на којој се пржи храна. Када приметите да су се појавиле веће неравнине, требало би да га баците. Оне ће отежати уједначену термичку обраду хране, а и испржене намирнице могу бити мање безбедне за јело.
2. Тамне флеке
За тефлонске тигање требало би да знате разлику између светлијих и тамнијих флека. Док су светлије уобичајене и нису разлог за бацање посуђа, тамне указују да је дошло до оштећења површинског нелепљујућег слоја. У том случају, требало би одмах да га баците.
3. Дубоке огреботине
Дубоке или веће огреботине не треба никако игнорисати. Оне су јасан знак да је површински слој оштећен и да хемикалије које настају као резултат тога могу доспети у намирнице које пржите.
Саветује се да тефлонске тигање мењате на отприлике 5 година. Наравно, у међувремену морате обратити пажњу на огреботине и неравнине и, ако сте их приметили, треба одмах да престанете да их користите
Da li antibiotici prave u organizmu više štete nego koristi?
Преузмите андроид апликацију.