Kupus je pun vitamina i minerala, ali se i pored toga često zanemaruje. Dolazi u različitim oblicima i bojama, a može se naći u raznim jelima, uključujući kiseli kupus, kimči i salatu od kupusa.
Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstaša, a u ishrani se koristi još od praistorije. Ima ogromna lekovita svojstva, pa se preporučuje njegova konzumacija tokom cele godine, posebno tokom zime.
Kupus je neverovatno povrće jer ima malo kalorija i mnogo polifenola i antioksidanata uključujući vitamin C. Takođe je bogat vlaknima koja ga čine zasitnijim, a može da poprimi i druge ukuse što ga čini savršenim za prženje.
Može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka i smanjenju upale.
Antioksidansi pomažu u neutralisanju slobodnih radikala u telu koji mogu da izazovu oksidativni stres koji može izazvati rak, bolesti srca ili makularnu degeneraciju. Ishrana bogata povrćem krstaša kao što je kupus može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Ne samo da je hranljiv, već je i veoma pristupačan, lak za pripremu i dostupan većini ljudi za kupovinu.
Preuzmite android aplikaciju.