Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једите чешће купус, јако је храњив и лаган је за припрему

Купус је пун витамина и минерала, али се и поред тога често занемарује. Долази у различитим облицима и бојама, а може се наћи у разним јелима, укључујући кисели купус, кимчи и салату од купуса.
Фото: Pixabay/matthiasboeckel

Купус је зељасто поврће из породице крсташа, а у исхрани се користи још од праисторије. Има огромна лековита својства, па се препоручује његова конзумација током целе године, посебно током зиме.

Купус је невероватно поврће јер има мало калорија и много полифенола и антиоксиданата укључујући витамин Ц. Такође је богат влакнима која га чине заситнијим, а може да поприми и друге укусе што га чини савршеним за пржење.

Фото: Pixabay/monfredrichter
Може помоћи у превенцији одређених врста рака и смањењу упале.

Антиоксиданси помажу у неутралисању слободних радикала у телу који могу да изазову оксидативни стрес који може изазвати рак, болести срца или макуларну дегенерацију. Исхрана богата поврћем крсташа као што је купус може помоћи у смањењу ризика од хроничних болести.

Не само да је хранљив, већ је и веома приступачан, лак за припрему и доступан већини људи за куповину.

Recept dana: Slatki kupus sa mesom

Преузмите андроид апликацију.