Početna > Srbija
Srbija

Javni poziv Agencije za dodelu zaštitnog rama za traktor

Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor, koji služi da zaštiti vozača traktora prilikom prevrtanja.
Foto: PrtSc/subvencije.rs

U saopštenju Agencije se podseća da je upravo ugradnja ispitanih i odobrenih zaštitnih struktura, odnosno ramova, jedna od glavnih mera za smanjenje broja stradanja zbog prevrtanja i za pokušaj minimiziranja povreda vozača traktora kada dođe do nezgode.

Zaštitni ram služi da pruži zaštitu vozaču traktora prilikom prevrtanja.

Foto: PrtSc/subvencije.rs
Statistika kaže da je u poslednje tri godine, usled prevrtanja na traktorima bez zaštitnog rama, nastradalo čak 86 osoba, van javnih puteva, odnosno na njivama, u šumama, na livadama.

Takođe, u Srbiji u saobraćajnim nezgodama na putevima sa učešćem traktora poginulo je 78 osoba u poslednje tri godine, što znači da su ukupno 164 osobe poginule u saobraćajnim nezgodama i događajima u kojima su učestvovali traktori.

Prema procenama u Srbiji je oko 100. 000 traktora bez zaštitne kabine ili rama.

Najveći procenat upotrebe traktora bez zaštitnog rama ili kabine je u centralnoj Srbiji, čak oko polovina, dok je u Mačvi on nešto manji, 45 odsto, a u Vojvodini iznosi 18 odsto.

Upravo zato, Agencija poziva sva zainteresovana fizička i pravna lica u Srbiji, koja ispunjavaju uslove da do 30. novembra podnesu zahtev.

Modeli i tipovi traktora za koje se vrši subvencionisana dodela ramova su IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.

Sadržaj poziva sa informacijama o načinu podnošenja, modelima traktora na koje se subvencija odnosi, kao i rokovima i potrebnoj dokumentaciji mogu se naći na linku:

https://www.abs.gov.rs/sr/obavestenja/javni-poziv-za-podnosenje-zahteva-za-subvencionisanu-dodelu-zastitnog–rama-za-upotrebljavani-traktor.

Nita Prouz autorka bestseler romana „Sobarica“ stiže u Srbiju

Preuzmite android aplikaciju.