Почетна > Србија
Србија

Јавни позив Агенције за доделу заштитног рама за трактор

Агенција за безбедност саобраћаја објавила је јавни позив за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор, који служи да заштити возача трактора приликом превртања.
Фото: PrtSc/subvencije.rs

У саопштењу Агенције се подсећа да је управо уградња испитаних и одобрених заштитних структура, односно рамова, једна од главних мера за смањење броја страдања због превртања и за покушај минимизирања повреда возача трактора када дође до незгоде.

Заштитни рам служи да пружи заштиту возачу трактора приликом превртања.

Фото: PrtSc/subvencije.rs
Статистика каже да је у последње три године, услед превртања на тракторима без заштитног рама, настрадало чак 86 особа, ван јавних путева, односно на њивама, у шумама, на ливадама.

Такође, у Србији у саобраћајним незгодама на путевима са учешћем трактора погинуло је 78 особа у последње три године, што значи да су укупно 164 особе погинуле у саобраћајним незгодама и догађајима у којима су учествовали трактори.

Према проценама у Србији је око 100. 000 трактора без заштитне кабине или рама.

Највећи проценат употребе трактора без заштитног рама или кабине је у централној Србији, чак око половина, док је у Мачви он нешто мањи, 45 одсто, а у Војводини износи 18 одсто.

Управо зато, Агенција позива сва заинтересована физичка и правна лица у Србији, која испуњавају услове да до 30. новембра поднесу захтев.

Модели и типови трактора за које се врши субвенционисана додела рамова су ИМТ 533, ИМТ 539, ИМТ 540, ИМТ 542 и ИМТ 549.

Садржај позива са информацијама о начину подношења, моделима трактора на које се субвенција односи, као и роковима и потребној документацији могу се наћи на линку:

https://www.abs.gov.rs/sr/obavestenja/javni-poziv-za-podnosenje-zahteva-za-subvencionisanu-dodelu-zastitnog–rama-za-upotrebljavani-traktor.

Nita Prouz autorka bestseler romana „Sobarica“ stiže u Srbiju

Преузмите андроид апликацију.