Početna > Svet
Svet

Iz Federacije BiH povećan izvoz oružja u SAD

Izvoz namenske industrije BiH prošle godine iznosio je 280,7 miliona konvertibilnih maraka (143,5 miliona evra). To je više za 82,1 milion KM ili 18,43 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH, prenosi Kapital.
Foto: Unsplash/will0629

Kao i do sada, većina izvoza se odnosi na municiju – 70 odsto, na eksplozive 16,24 odsto, na delove oružja 11,14 odsto, a na ostale kategorije 1,67 odsto.

Iz Komore su naveli da su lane kompanije namenske industrije BiH najviše izvozile u SAD – 34 odsto, zatim u Egipat 12,38 odsto, Tursku 10,16 odsto, Češku 8,17 odsto, te Srbiju 5,65 odsto.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević izjavio je da su kapaciteti namenske industrije BiH dominantno smešteni u Federaciji BiH dok Srpska ima tri ozbiljne kompanije koje se bave ovom delatnošću.

Prema njegovim rečima, od ove tri kompanije, dve su u vlasništvu Republike Srpske, a jedna je privatizovana i napravila je iskorak u poslovanju, odnosno u svoju proizvodnju je uvrstila nove proizvode.

“Za kompanije koje su u vlasništvu Republike Srpske postoje potencijali, ali je potrebno izvršiti neki vid reorganizacije, obezbediti sredstva za nova ulaganja, kako bi došli u poziciju da odgovore na izuzetno visoke zahteve koji dolaze iz vojne industrije”, istakao je Blagojević.

On je zaključio da bi na taj način bili ostvareni bolji rezultati kada je u pitanju izvoz ovog sektora iz Republike Srpske.

Sekretar Grupacije namenske industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH Almin Mališević rekao je Srni da poslednjih nekoliko godina namenska industrija BiH beleži rast izvoza i odlične rezultate.

Mališević je naveo da je izvoz oružja i municije iz Federacije BiH u 2021. godini iznosio više od 229 miliona KM i za 43 odsto je veći u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz baruta i srodnih proizvoda iznosio 44,8 miliona KM i veći je za 27 odsto u odnosu na 2020.

Đoković kupuje kompleks u zaleđu Jaza

 

Preuzmite android aplikaciju.