Почетна > Свет
Свет

Из Федерације БиХ повећан извоз оружја у САД

Извоз наменске индустрије БиХ прошле године износио је 280,7 милиона конвертибилних марака (143,5 милиона евра). То је више за 82,1 милион КМ или 18,43 одсто у односу на претходну годину, речено је из Спољнотрговинске коморе БиХ, преноси Капитал.
Фото: Unsplash/will0629

Као и до сада, већина извоза се односи на муницију – 70 одсто, на експлозиве 16,24 одсто, на делове оружја 11,14 одсто, а на остале категорије 1,67 одсто.

Из Коморе су навели да су лане компаније наменске индустрије БиХ највише извозиле у САД – 34 одсто, затим у Египат 12,38 одсто, Турску 10,16 одсто, Чешку 8,17 одсто, те Србију 5,65 одсто.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић изјавио је да су капацитети наменске индустрије БиХ доминантно смештени у Федерацији БиХ док Српска има три озбиљне компаније које се баве овом делатношћу.

Према његовим речима, од ове три компаније, две су у власништву Републике Српске, а једна је приватизована и направила је искорак у пословању, односно у своју производњу је уврстила нове производе.

“За компаније које су у власништву Републике Српске постоје потенцијали, али је потребно извршити неки вид реорганизације, обезбедити средства за нова улагања, како би дошли у позицију да одговоре на изузетно високе захтеве који долазе из војне индустрије”, истакао је Благојевић.

Он је закључио да би на тај начин били остварени бољи резултати када је у питању извоз овог сектора из Републике Српске.

Секретар Групације наменске индустрије при Привредној комори Федерације БиХ Алмин Малишевић рекао је Срни да последњих неколико година наменска индустрија БиХ бележи раст извоза и одличне резултате.

Малишевић је навео да је извоз оружја и муниције из Федерације БиХ у 2021. години износио више од 229 милиона КМ и за 43 одсто је већи у односу на претходну годину, док је извоз барута и сродних производа износио 44,8 милиона КМ и већи је за 27 одсто у односу на 2020.

Đoković kupuje kompleks u zaleđu Jaza

 

Преузмите андроид апликацију.