Почетна > Бизнис
Бизнис

Има ли решења за отпад од пластике?

Свет производи више отпада од једнократне пластике него икада, упркос напорима многих држава да се те количине смање, показало је недавно објављено истраживање фондације „Миндеру”.
Фото: Unsplash/exportersindia

У 2021. настало је 139 милиона тона отпада од пластике за једнократну употребу, што је шест милиона тона више него 2019.

Ово би значило да је свака особа на планети у просеку направила готово један килограм више отпада од једнократне пластике, што се објашњава већом потребом за флексибилним амбалажама.

Владе земаља света у претходном периоду обавезале су се на смањење отпада насталог од употребе овакве пластике, забрањујући пластични прибор за јело, кесе, балоне, сламке и друге производе.

Проблем је што се рециклирање не одвија довољно брзо, па ти производи завршавају на депонијама, плажама и у рекама и океанима.

Оснивач фондације Ендрју Форест предложио је иницијативу за стимулисање рециклирања пластичних полимера, што би у развијеном свету довело до аутоматизовања прикупљања отпада, док би у мање развијеним државама прикупљање отпада могло да буде прилика за упошљавање незапослених.

Salvini: Prelazak na električna vozila 2035. samoubistvo auto industrije

Преузмите андроид апликацију.