Већина људи брине о томе да месо термички добро обради пре конзумације, али важније је оно што чините пре и након припреме.
Месо је саставни део исхране у већини домаћинстава света. Без обзира преферирате ли да једете пилетину, свињетину, јунетину или дивљач, ове намирнице су одлични извори протеина, али и рибофлавина, цинка, витамина Б6 и гвожђа.
Међутим, месо има и неке потенцијалне здравствене ризике. Већина људи брине о томе да месо термички добро обради пре конзумације, али и да опере руке одмах након додиривања сировог меса јер оно може да садржи бактерије попут салмонеле, ешерихије коли и листерије.
Немојте заборавити да оперете тањир или даску на којој сте држали комад сировог меса након што сте га пребацили на тигањ, роштиљ или у лонац.
Ако вратите термички обрађено месо на исти неопрани тањир на ком сте држали сирово месо, бактерије се могу проширити на вашу кувану храну и угрозити ваше здравље.
Препорука је да увек дубински оперете било који део кухиње на ком је стајао сиров комад меса.
Динстање на минимално масноће, као и кување меса, пак, најбољи је начин за термички обраду ове намирнице јер се у тим поступцима губи најмање храњивих материја.
Koliko je zdravo jesti i kupovati salate u plastičnim kesama?
Преузмите андроид апликацију.