Nekima se sviđa, drugima ne sviđa ukus, ali jedno je sigurno, riba ima brojne zdravstvene prednosti.
Puna je proteina, vitamina i minerala i sadrži zdrave masti. Čak i manje masne ribe, poput bakalara, sadrže omega-3 masne kiseline koje dokazano blagotvorno deluju na zdravlje. Stručnjaci preporučuju da bi bilo optimalno jesti ribu 3 puta nedeljno. Najbolje bi bilo da konzumirate svežu ribu pripremljenu sa malo maslinovog ulja, kako biste iskoristili sve blagodeti ove namirnice.
Otkrivamo vam nekoliko razloga zašto bi riba trebala da bude češće na vašem tanjiru.
Riba i cirkulatorni sistem
Prema istraživanju, ljudi koji jedu najmanje dve porcije masne ribe svake nedelje imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo svojstvo se pripisuje omega-3 masnim kiselinama, kojih ima u izobilju u masnijim ribama, kao što su tuna i losos.
Riba za zdravlje mozga
Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi takođe pomažu u zaštiti zdravlja mozga. Istraživanje sprovedeno 2020. godine otkrilo je da žene (prosečne starosti 70 godina), koje imaju najveći nivo omega-3 masnih kiselina u krvi, takođe imaju veće količine bele materije u mozgu. Bela materija je deo mozga koji se sastoji od miliona nervnih vlakana.
Riba protiv depresije
Sve je više dokaza da su ljudi sa višim nivoom omega-3 masnih kiselina u krvi manje skloni depresiji. Ljudi koji u mladosti jedu previše prerađene i brze hrane imaju veću verovatnoću da će u starosti dobiti dijagnozu depresije. Tome u prilog govori i činjenica da stanovnici zemalja sa najvećom potrošnjom ribe po glavi stanovnika, kao što su Japan, Tajvan i Kina, imaju nižu stopu depresije.
Riba za bolji san
Jedno istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su jeli ribu 3 puta nedeljno tokom pet meseci imali kvalitetniji san od muškaraca koji su jeli istu količinu proteina iz drugih izvora, kao što je piletina. Osim što pomaže u boljem snu, ljudi koji konzumiraju dovoljno ribe bolje funkcionišu tokom dana i više su fokusirani na izvršavanje zadataka.
Riba protiv artritisa
Dodavanje ribe vašoj ishrani može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti zglobova, prema jednoj studiji. Za potrebe pomenute studije, 176 odraslih ispitanika vodilo je dnevni dnevnik ishrane. Subjekti sa reumatoidnim artritisom koji su jeli ribu najmanje dva puta nedeljno imali su manje simptoma (kao što su otečeni i osetljivi zglobovi) u poređenju sa subjektima sa istim stanjem koji su jeli ribu jednom mesečno ili manje.
Preuzmite android aplikaciju.