Početna > Život i stil
Život i stil

Evo za šta je dobar kivi

Stigla je sezona kivija, egzotičnog voća poreklom iz Kine.
Foto: Pixabay/AliceKeyStudio

Njegovo prvobitno ime je „kineski ogrozd“, ali su mu Novozelanđani, koji su zaslužni za distribuciju ovog voća širom sveta, dali naziv „kivi”, jer ih je podsećalo na istoimenu smeđu pticu.

Sa Novog Zelanda ovo voće je stiglo i u naše krajeve gde se gaji poslednjih četrdesetak godina.

Kivi je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica.

Pun je antioksidanata, vlakana, kalijuma, vitamina A, C i E, zbog čega pozitivno utiče na zdravlje, više o tome pročitajte u nastavku.

Štiti oči

Kivi sadrži lutein i zeaksantin, supstance koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže u filtriranju štetne plave svetlosti, što pomaže u prevenciji očnih bolesti uzrokovanih starenjem. Antioksidansi iz kivija pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tela. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koje telo proizvodi tokom metabolizma i drugih procesa. Ako se akumulira previše slobodnih radikala, oni mogu izazvati oksidativni stres, koji može uzrokovati oštećenje ćelija, a sve to može dovesti do problema kao što su bolesti srca ili rak. Ukratko, kivi smanjuje rizik od raka.

Dobar je za zdravlje srca

Prema jednoj studiji, jedan kivi koji se pojede ujutru može delovati kao aspirin da spreči stvaranje krvnih ugrušaka. Kivi sprečava nakupljanje plaka na zidovima arterija, zbog čega je izuzetno važan za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Štiti respiratorni sistem

Zahvaljujući vitaminu C, kivi pomaže u prevenciji respiratornih oboljenja, a posebno je efikasan kod dece. Studije su pokazale da 5 do 7 kivija nedeljno može smanjiti kašalj, kratak dah i iritaciju nosa.

Zašto biste trebali jesti voće svaki dan?

Preuzmite android aplikaciju.