Почетна > Бизнис
Бизнис

Ђуричин: Учешће Србије на Давосу важно како би вратила поверење и добила подршку

Професор Економског факултета Драган Ђуричин сматра да ће на овогодишњем Светском економском форуму у Давосу доћи до усклађивања ставова и акција, додајући да је од значаја за Србију да поврати поверење и добије подршку, као и да је од велике важности то што ће је представљати председник Александар Вучић.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ђуричин за Танјуг каже да је један од главних споредних ефеката форума у Давосу, који почиње сутра, умрежавање људи и да је јако важно што је председник Вучић тамо, што ће имати сусрете са релевантним људима којима ће директно објаснити платформу и суштину идеја Србије.

Када је реч о идејама Србије, како каже Ђуричин, једна је везана за убрзање зелене транзиције јер, додаје, Србија жели да буде “грађанин света“ и да да свој допринос.

„Србија као мала економија која се усправља и која се труди да постигне оно што је изгубљено деценијама, после распада бивше Југославије, мора да поврати поверење и добије подршку. Зелена транзиција је за нас велики изазов. Не би требало да се понављају грешке из деведесетих година и да се мисли да ништа не треба да се ради. Ми треба проактивно да делујемо и да учинимо све да искористимо фондове који постоје и да прихватимо зелену транзицију и као начин да се одговорно понашамо према планети и глобалним изазовима“, навео је Ђуричин.

Говорећи уопштено о форуму у Давосу, Ђуричин каже да је то платформа где се размењују идеје између релевантних учесника и где се људи усклађују са својим ставовима у име општег добра за целу планету Земљу.

„Мислим да је припрема за овогодишњи форум, као и све што је до сада урађено, веома позитивна и да ће свакако доћи до усклађивања ставова и акција. Прошле године порука је била пређимо са ставова на акције, а онда је дошао украјински рат“, казао је Ђуричин.

Сматра да је наслов овогодишњег форума „Сарадња у поларизованом свету“ погодио суштину проблема.

„Поларизован свет у оваквим условима не може да опстане, свет мора да пронађе начин да људи престану да буду у рату са природом и са самим собом. Фокуси су недвосмислени, геополитичка криза изазвана украјинским ратом и климатске промене, то су два најозбиљнија фактора ризика која утичу индиректно и директно на све економије“, каже Ђуричин.

Он наводи да је свима јасно да главна пошаст пред којом се налази свет, а то су климатске промене, не може да буде обуздана без геополитичког стабилизовања терена и без договора земаља које су лидери економије.

Истиче да је у овом тренутку свет под огромним лимитом природних ресурса и додаје да је рат у Украјини предигра за евентуалну нову прерасподелу ресурса.

Међутим, како каже, ратови за ресурсе и енергенте не воде ка одрживим решењима и зато је неопходно да су нађу нова решења.

„Предлог је везан за циркуларну економију и за нови модел вођења економских политика. Важну улогу у новој економији треба да има држава преко индустријских политика која су повезана са лимитима развоја и са циљевима опстег развоја које су дефинисале УН“, додаје Ђуричин.

Важна тема о којој ће се разговарати на овогодишњем Форуму јесте и криза трошкова живота, а Ђуричин каже да је модерна економија у парадоксалном стању, с једне стране је висока инфлација, а с друге стране негативан раст.

Професор Ђуричин ће и сам учествовати на Светском економском форуму у Давосу, а најављује и да ће се „српски Давос“, односно Копаоник бизнис форум одржати у првој недељи марта.

Како каже, програм је већ направљен, а теме ће бити оне које заокупљају и цео свет, само локализоване на Србију и Западни Балкан, док се очекује 1.500 учесника из Србије и региона.

Svetski ekonomski forum u Davosu od sutra do 20. januara, učestvuje i Srbija

Преузмите андроид апликацију.