Postoji nekoliko sorti breskvi, ali su njihove nutritivne vrednosti veoma slične. Breskve su takođe veoma bogate vodom i osvežavajuće i stoga izuzetno pogodne za konzumaciju na visokim letnjim temperaturama.
Zdravlje srca
Bogate su beta-karotenom, prekursorom vitamina A, koji je neophodan za zdravlje očiju i kože. S obzirom da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji gvožđa u organizmu.
Vitamin E koji sadrže efikasan je u sprečavanju stvaranja arterijskog plaka i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože.
Breskva takođe sadrži mineralne soli kao što su fosfor, magnezijum i kalijum, što je posebno važno za zdravlje srca. Zbog visokog sadržaja vlakana, breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulišu krvni pritisak.
Jedno veliko voće obezbeđuje pet do devet procenata preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu. I ovde treba napomenuti da je kora voća najbogatija vlaknima.
Energija
Breskve su bogate vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je odgovoran za proizvodnju energije. Najzdravije su i pružaju najveće osveženje kada se jedu sveže, ali od njih možete napraviti i kompot (pazite na količinu dodanog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili napraviti od njih ukusan gusti sok.
Obratite pažnju na noge-mogu biti pokazatelj srčane slabosti
Preuzmite android aplikaciju.