Постоји неколико сорти брескви, али су њихове нутритивне вредности веома сличне. Брескве су такође веома богате водом и освежавајуће и стога изузетно погодне за конзумацију на високим летњим температурама.
Здравље срца
Богате су бета-каротеном, прекурсором витамина А, који је неопходан за здравље очију и коже. С обзиром да су богате и витамином Ц, помажу у бољој асимилацији гвожђа у организму.
Витамин Е који садрже ефикасан је у спречавању стварања артеријског плака и развоја атеросклерозе, а витамин Б2 је користан за здравље очију и коже.
Бресква такође садржи минералне соли као што су фосфор, магнезијум и калијум, што је посебно важно за здравље срца. Због високог садржаја влакана, брескве помажу у снижавању нивоа холестерола у крви и регулишу крвни притисак.
Једно велико воће обезбеђује пет до девет процената препоручене дневне количине влакана за одраслу особу. И овде треба напоменути да је кора воћа најбогатија влакнима.
Енергија
Брескве су богате витамином Б3, који учествује у многим метаболичким реакцијама и посебно је одговоран за производњу енергије. Најздравије су и пружају највеће освежење када се једу свеже, али од њих можете направити и компот (пазите на количину доданог шећера), додати их у кашу или јогурт за доручак или направити од њих укусан густи сок.
Obratite pažnju na noge-mogu biti pokazatelj srčane slabosti
Преузмите андроид апликацију.