Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате како лупа увеличава?

Увеличавајућа стакла откривена су пре више хиљада година.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Лупа је једна врста сочива – сабирно сочиво. Под утицајем сабирног (конвексног) сочива паралелни светлосни зраци се стапају. Закривљеност и различита дебљина стакла лупе имају кључну улогу у увеличавању.

Светлост која из ваздуха уђе у неки предмет мало промени правац при сусрету са молекулима новог материјала.

Кад пролази кроз испупчену средину сабирног сочива, светлост се готово нимало не прелама.

Међутим, светлост која улази кроз танки ивични део сочива, који је нагло закривљен почев од центра, знатно мења правац и усмерава се према средини. Светлосни зраци који улећу у ивични део сочива преламају се према средини, док они који улазе кроз средину пролазе право. Тако се ствара светлосна купа.

Зраци се сливају у врх купе на малом растојању од сочива (место где се светлост слива након проласка кроз сочиво назива се фокус). Зато предмет испод лупе изгледа веће, пошто се посматрач налази на месту ширег дела купе.

Што је већа кривина сочива, предмет ће изгледати веће. Најјаче лупе увеличавају предмете чак 25 пута.

Увеличавајућа стакла су откривена пре више хиљада година. У Египту су ископане лупе од природног кристала старе 5000 година.

Поред тога што се увеличавајућа стакла употребљавају да се виде најмањи предмети, људи већ дуго употребљавају комаде закривљеног стакла да запале ватру. Пошто лупа фокусира сунчеве зраке у једну тачку, та се тачка на сувом дрвету или грмљу брзо загрева и лако може почети да тиња.

Tri namirnice koje nikada ne biste smeli jesti za ručak

Преузмите андроид апликацију.