Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли треба прати пиринач пре конзумирања?

Кулинарски стручњаци тврде да прање пиринча смањује количину скроба који долази из зрна пиринча, што се може закључити по мутној води након прања пиринча.
Фото: Pixabay/moritz320

У кулинарским круговима се заговара прање пиринча за јела код којих је потребно посебно зрно. Међутим, за друга јела као што су рижото, паеља и сутлијаш (где вам је потребан лепљиви, кремасти ефекат) прање се избегава.

Традиционално, пиринач је испран да би се опрала прашина, инсекти, камење и комади љуске.

У новије време, када је приметна све већа употреба пластике, откривено је да се микропластика налази у неким врстама хране, укључујући и пиринач.

Показало се да се процесом прања испере до 20% пластике из некуваног пиринча.

Такође је познато да пиринач садржи арсен, а показало се да прање уклања око 90% био-доступног арсена, али се испирају и хранљиви састојци важни за наше здравље, укључујући бакар, гвожђе, цинк и ванадијум.

Ниво арсена у пиринчу варира у зависности од тога где се узгаја, сорте пиринча и начина на који се кува. Најбољи савет је да претходно оперете пиринач и пазите да једете разне житарице.

Konzumiranjem ovih namirnica možete učiniti kosu jačom i gušćom

Преузмите андроид апликацију.