Početna > Život i stil
Život i stil

Da li treba prati pirinač pre konzumiranja?

Kulinarski stručnjaci tvrde da pranje pirinča smanjuje količinu skroba koji dolazi iz zrna pirinča, što se može zaključiti po mutnoj vodi nakon pranja pirinča.
Foto: Pixabay/moritz320

U kulinarskim krugovima se zagovara pranje pirinča za jela kod kojih je potrebno posebno zrno. Međutim, za druga jela kao što su rižoto, paelja i sutlijaš (gde vam je potreban lepljivi, kremasti efekat) pranje se izbegava.

Tradicionalno, pirinač je ispran da bi se oprala prašina, insekti, kamenje i komadi ljuske.

U novije vreme, kada je primetna sve veća upotreba plastike, otkriveno je da se mikroplastika nalazi u nekim vrstama hrane, uključujući i pirinač.

Pokazalo se da se procesom pranja ispere do 20% plastike iz nekuvanog pirinča.

Takođe je poznato da pirinač sadrži arsen, a pokazalo se da pranje uklanja oko 90% bio-dostupnog arsena, ali se ispiraju i hranljivi sastojci važni za naše zdravlje, uključujući bakar, gvožđe, cink i vanadijum.

Nivo arsena u pirinču varira u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sorte pirinča i načina na koji se kuva. Najbolji savet je da prethodno operete pirinač i pazite da jedete razne žitarice.

Konzumiranjem ovih namirnica možete učiniti kosu jačom i gušćom

Preuzmite android aplikaciju.