Kulinarski stručnjaci tvrde da pranje pirinča smanjuje količinu skroba koji dolazi iz zrna pirinča, što se može zaključiti po mutnoj vodi nakon pranja pirinča.
U kulinarskim krugovima se zagovara pranje pirinča za jela kod kojih je potrebno posebno zrno. Međutim, za druga jela kao što su rižoto, paelja i sutlijaš (gde vam je potreban lepljivi, kremasti efekat) pranje se izbegava.
Tradicionalno, pirinač je ispran da bi se oprala prašina, insekti, kamenje i komadi ljuske.
U novije vreme, kada je primetna sve veća upotreba plastike, otkriveno je da se mikroplastika nalazi u nekim vrstama hrane, uključujući i pirinač.
Pokazalo se da se procesom pranja ispere do 20% plastike iz nekuvanog pirinča.
Takođe je poznato da pirinač sadrži arsen, a pokazalo se da pranje uklanja oko 90% bio-dostupnog arsena, ali se ispiraju i hranljivi sastojci važni za naše zdravlje, uključujući bakar, gvožđe, cink i vanadijum.
Nivo arsena u pirinču varira u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sorte pirinča i načina na koji se kuva. Najbolji savet je da prethodno operete pirinač i pazite da jedete razne žitarice.
Konzumiranjem ovih namirnica možete učiniti kosu jačom i gušćom
Preuzmite android aplikaciju.