Podgrevanje krompira, poput pirinča, može biti bezbedno ako se hrana pravilno skladišti, ali ključni problem nastaje kada se kuvani krompir ostavi na sobnoj temperaturi, posebno ako je prekriven aluminijumskom folijom ili sličnim materijalima.

Naime, u takvim uslovima krompir postaje povoljan za rast i razvoj bakterija od kojih je najopasnija Clostridium botulinum.
Ova bakterija može izazvati ozbiljno trovanje hranom, poznato kao botulizam, koje može imati ozbiljne zdravstvene posledice.
Iako ponovno zagrevanje može da ubije mnoge bakterije, Clostridium botulinum može da preživi visoke temperature, što čini podgrevanje kuvanog krompira nebezbednim za konzumiranje.
Stoga, iako je podgrevanje praktično, ponovo zagrejani krompir koji je pogrešno uskladišten može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Međutim, postoji izuzetak. Krompir koji se nakon kuvanja ohladi i čuva u frižideru, kao što je slučaj sa krompir salatom, može zapravo imati zdravstvene koristi.
Hlađenjem krompira skrob sadržan u njemu pretvara se u tzv „otporni skrob“, koji je otporan na varenje i deluje kao prebiotik.
Ovaj otporni skrob hrani korisne bakterije u probavnom sistemu, poboljšava zdravlje creva i promoviše bolje varenje.
Preuzmite android aplikaciju.