Почетна > Бизнис
Бизнис

Цене бобичастог воћа у свету падају

Купци у Европи сада мање траже најквалитетнију малину, наводи Александар Лепосавић, стручњак за воћарство.
Фото: Unsplash/Jeremy_Bezanger

После невероватног узлета у овој сезони, цене бобичастог воћа на светском тржишту већ неко време су на истом нивоу, а код неких врста крећу и силазном линијом, процењују аналитичари.

Ово се пре свега односи на купину и јагоду, а такве назнаке стижу из Америке. На европском тржишту малина, која је важан извозни производ Србије, добро се држи и остварује рекордну цену, али предвиђања су да би могло да дође до неких промена.

Како је објаснио др Александар Лепосавић, један од водећих стручњак за воћарство, сигнали који стижу са светског тржишта упозоравају да би таква ситуација убрзо могла да се прелије и на Европу.

Он је позвао произвођаче да буду обазриви, а како је објаснио стагнација цена с тенденцијом пада забележена је тренутно код купине и јагоде. Наводе и да су се промениле врсте поруџбина купаца у Европи и да се мање тражи најквалитетнија малина.

“Дешавања на светском тржишту су необична. Док цена малина наставља да расте у Европи, на америчком тржишту се полако смирује, а код јагоде и купине знатно пада. Малине и тамо имају солидне цене. Међутим, приметни су проблеми у транспорту, и многи други, тако да је и она у лаганом силазном тренду” напомиње наш саговорник и додаје да су ове тенденције биле најдрастичније почетком октобра, али да се и даље интензивно настављају.

Заустављање цена бобичастог воћа, које су ове године обориле све рекорде и донеле одличну зараду произвођачима, могао би да буде предзнак будућих дешавања на тржишту хране као одраз све очигледнијег пада глобалне куповне моћи потрошача.

Наш саговорник сматра да је уз све друге факторе ово и одраз пада куповне моћи. И цена транспорта контингента смрзнутог воћа из Европе до Америке знатно је повећана, чак неколико пута. Тренутно је достигла невероватних 23 000 долара што има изузетан утицај на цену финалног производа.

I dalje raste onlajn trgovina u Srbiji

 

Преузмите андроид апликацију.