Почетна > Бизнис
Бизнис

И даље расте онлајн трговина у Србији

Највише се куповала обућа и спортски производи, намештај, играчке и потрошачка електроника, а потом следи достава хране.
Фото: Unsplash/jamesyarema

Више од 3,3 милиона грађана Србије користи рачунар сваког или скоро сваког дана, док је 40 одсто популације ове године користило услуге е-управе. Само у последња три месеца 42,3 одсто наших суграђана куповало је робу или услуге путем интернета, показало је најновије годишње истраживање Завода за статистику.

Највише се куповала обућа и спортски производи – чак 68 одсто поруџбина, а онда следе намештај и опрема за кућу, играчке, потрошачка електроника и достава хране. Ипак у посматраном периоду од три месеца половина поручене робе је вредела мање од 50 евра, трећина између 50 и 100, а око 13 одсто грађана је наручило производе који су вредели између 100 и 300 евра.

Према подацима Народне банке Србије, у првој половини ове године, број динарских плаћања на сајтовима домаћих трговаца износио је око 11 милиона трансакција, што је за 91 одсто више него у првој половини 2020.

У Србији 81,5 одсто домаћинстава поседује интернет прикључак, што је повећање од 0,5 процената у односу на прошлу годину. Чак 76,7 одсто домаћинстава има рачунар што је 2,4 процента више него претходне године. Најновије истраживање је показало да је интернет користило 81,2 одсто грађана, док је и даље десет одсто оних који никада нису имали ту прилику. Скоро половина популације интернет употребљава сваког или скоро сваког дана.

За потребе пословања, интернет користи 100 одсто предузећа, док веб-сајт поседује њих 84,5 одсто. Током 2020. године 27 одсто компанија је продавало производе и услуге путем интернета.

На питање које се односило на уређаје заступљене у домаћинствима показало се да 98,4 одсто њих има телевизор, али само четири процента је мање оних који поседују мобилни телефон. Забележено је и повећање броја домаћинстава која имају и лаптоп. Када је реч о онима који имају интернет прикључак 58 одсто домаћинстава је са приходима до 300 евра.

Hoteli u Egiptu ponovo rade punim kapacitetom

 

Преузмите андроид апликацију.