Početna > Biznis
Biznis

Cene bobičastog voća u svetu padaju

Kupci u Evropi sada manje traže najkvalitetniju malinu, navodi Aleksandar Leposavić, stručnjak za voćarstvo.
Foto: Unsplash/Jeremy_Bezanger

Posle neverovatnog uzleta u ovoj sezoni, cene bobičastog voća na svetskom tržištu već neko vreme su na istom nivou, a kod nekih vrsta kreću i silaznom linijom, procenjuju analitičari.

Ovo se pre svega odnosi na kupinu i jagodu, a takve naznake stižu iz Amerike. Na evropskom tržištu malina, koja je važan izvozni proizvod Srbije, dobro se drži i ostvaruje rekordnu cenu, ali predviđanja su da bi moglo da dođe do nekih promena.

Kako je objasnio dr Aleksandar Leposavić, jedan od vodećih stručnjak za voćarstvo, signali koji stižu sa svetskog tržišta upozoravaju da bi takva situacija ubrzo mogla da se prelije i na Evropu.

On je pozvao proizvođače da budu obazrivi, a kako je objasnio stagnacija cena s tendencijom pada zabeležena je trenutno kod kupine i jagode. Navode i da su se promenile vrste porudžbina kupaca u Evropi i da se manje traži najkvalitetnija malina.

“Dešavanja na svetskom tržištu su neobična. Dok cena malina nastavlja da raste u Evropi, na američkom tržištu se polako smiruje, a kod jagode i kupine znatno pada. Maline i tamo imaju solidne cene. Međutim, primetni su problemi u transportu, i mnogi drugi, tako da je i ona u laganom silaznom trendu” napominje naš sagovornik i dodaje da su ove tendencije bile najdrastičnije početkom oktobra, ali da se i dalje intenzivno nastavljaju.

Zaustavljanje cena bobičastog voća, koje su ove godine oborile sve rekorde i donele odličnu zaradu proizvođačima, mogao bi da bude predznak budućih dešavanja na tržištu hrane kao odraz sve očiglednijeg pada globalne kupovne moći potrošača.

Naš sagovornik smatra da je uz sve druge faktore ovo i odraz pada kupovne moći. I cena transporta kontingenta smrznutog voća iz Evrope do Amerike znatno je povećana, čak nekoliko puta. Trenutno je dostigla neverovatnih 23 000 dolara što ima izuzetan uticaj na cenu finalnog proizvoda.

I dalje raste onlajn trgovina u Srbiji

 

Preuzmite android aplikaciju.