Početna > Biznis
Biznis

Cena kukuruza viša za 35 odsto nego 2021.

Neizvesnost na berzama raste kako se bliži 22. oktobar kada ističe sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica.
Foto: Unsplash/Unsplash+

Trend slabije aktivnosti na novosadskoj Produktnoj berzi nastavljen je i u prvoj nedelji oktobra. U odnosu na prethodni period ukupan promet bio je manji za oko 22 odsto. Na domaćem tržištu cena pšenice je blago porasla i žitom se najviše trgovalo, dok je cena kukuruza stabilizovana.

„Ponude su tokom cele nedelje bile cenovno više u odnosu na tražnju. Ukoliko uporedimo sa prethodnom godinom, u istom periodu, cena kukuruza je sada viša za oko 35 odsto. Bolji vremenski uslovi dozvoliće intenzivniju žetvu, te se u narednom periodu očekuje veća ponuda kukuruza novog roda“ navodi se u izveštaju Produktne berze.

Istovremeno, posle dobrog početka za proizvođače kraj nedelje na evropskim i američkim berzama doneo je pad cena većine žitarica i uljarica i nove neizvesnosti. Manje cene, kako prenosi portal „Agroklub”, uzrokuje strah od recesije, što umanjuje tražnju za ovom robom iz Evrope i SAD.

Takođe, tržište je preplavljeno pšenicom iz Rusije i Ukrajine, što je dovelo do pada cena na evropskim berzama. Blagi rast jedino je zabeležen kod kukuruza i delom kod uljane repice, dok je cena žita, recimo na francuskoj berzi, pala na 345 evra po toni. Očekuje se da će ovakav trend biti nastavljen, osim ako ne bude novih vesti iz Ukrajine o dogovoru o izvozu žitarica.

Podsetimo, sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica potpisan je u Istanbulu 22. jula ove godine i oročen je na tri meseca, tako da ističe 22. oktobra. Još nije poznato da li će biti produžen. Ranije najave ruskih zvaničnika, koji su ostavili mogućnost da dogovor i ne bude obnovljen, dodatno povećavaju tenzije na tržištu.

Predviđanja su da bi problemi oko ukrajinskog izvoza mogli da utiču da cene evropske pšenice ponovo porastu. Međutim, naglašavaju stručnjaci, na svetsko tržište dospeva i rusko žito iz odlične žetve što donekle umanjuje takve mogućnosti.

UN očekuju nastavak sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora

Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits veruje da bi, uz posredovanje UN, mogao da bude produžen, pa čak i proširen sporazum o izvozu žita preko crnomorskih luka, uprkos jučerašnjim ruskim udarima na Kijev u znak odmazde zbog napada i oštećenje mosta koji povezuje Rusiju s poluostrvom Krim.

„Naš stav u UN je da treba da tražimo obnovu sporazuma, i prilično sam uveren da ćemo to postići, ali i da on treba da ide dalje od četvoromesečnog ciklusa – da se zanovi na godinu dana”, rekao je Grifits juče na konferenciji za medije u Ženevi u odgovoru na pitanje o uticaju najnovije eskalacije rusko-ukrajinskog rata koji traje više od sedam meseci, izveštava Rojters.

Austriji ponestaju antibiotici

Preuzmite android aplikaciju.