Почетна > Бизнис
Бизнис

Цена кукуруза виша за 35 одсто него 2021.

Неизвесност на берзама расте како се ближи 22. октобар када истиче споразум о деблокади извоза украјинских житарица.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Тренд слабије активности на новосадској Продуктној берзи настављен је и у првој недељи октобра. У односу на претходни период укупан промет био је мањи за око 22 одсто. На домаћем тржишту цена пшенице је благо порасла и житом се највише трговало, док је цена кукуруза стабилизована.

„Понуде су током целе недеље биле ценовно више у односу на тражњу. Уколико упоредимо са претходном годином, у истом периоду, цена кукуруза је сада виша за око 35 одсто. Бољи временски услови дозволиће интензивнију жетву, те се у наредном периоду очекује већа понуда кукуруза новог рода“ наводи се у извештају Продуктне берзе.

Истовремено, после доброг почетка за произвођаче крај недеље на европским и америчким берзама донео је пад цена већине житарица и уљарица и нове неизвесности. Мање цене, како преноси портал „Агроклуб”, узрокује страх од рецесије, што умањује тражњу за овом робом из Европе и САД.

Такође, тржиште је преплављено пшеницом из Русије и Украјине, што је довело до пада цена на европским берзама. Благи раст једино је забележен код кукуруза и делом код уљане репице, док је цена жита, рецимо на француској берзи, пала на 345 евра по тони. Очекује се да ће овакав тренд бити настављен, осим ако не буде нових вести из Украјине о договору о извозу житарица.

Подсетимо, споразум о деблокади извоза украјинских житарица потписан је у Истанбулу 22. јула ове године и орочен је на три месеца, тако да истиче 22. октобра. Још није познато да ли ће бити продужен. Раније најаве руских званичника, који су оставили могућност да договор и не буде обновљен, додатно повећавају тензије на тржишту.

Предвиђања су да би проблеми око украјинског извоза могли да утичу да цене европске пшенице поново порасту. Међутим, наглашавају стручњаци, на светско тржиште доспева и руско жито из одличне жетве што донекле умањује такве могућности.

УН очекују наставак споразума о извозу жита преко Црног мора

Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс верује да би, уз посредовање УН, могао да буде продужен, па чак и проширен споразум о извозу жита преко црноморских лука, упркос јучерашњим руским ударима на Кијев у знак одмазде због напада и оштећење моста који повезује Русију с полуострвом Крим.

„Наш став у УН је да треба да тражимо обнову споразума, и прилично сам уверен да ћемо то постићи, али и да он треба да иде даље од четворомесечног циклуса – да се занови на годину дана”, рекао је Грифитс јуче на конференцији за медије у Женеви у одговору на питање о утицају најновије ескалације руско-украјинског рата који траје више од седам месеци, извештава Ројтерс.

Austriji ponestaju antibiotici

Преузмите андроид апликацију.