Početna > Srbija
Srbija

Brnabić: Let Beograd-Tjenđin učvrstiće privredne veze i Srbije i Kine

Prvi let Er Srbije za Kinu od Beograda do Kine dodatno će ojačati privredne veze dve zemlje, dovesti nove investitore, kada se normalizuje situcija sa kovidom 19 privući veliki broj turista u našu zemlju, ali i unaprediti međuljudske odnose dva naroda, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnavić povodom prvog leta Er Srbije od Beograda za kineski grad Tjenđin.
Er Srbija
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu danas je organizovana konferencija povodom prvog leta širokotrupnog aviona Er Srbija za Tjenđin, koji će poleteti danas u 14.10 časova.

Prvi avion koji će leteti za Kinu posle 2022. godine pozdravili su pored premijerke Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

Na konferenciji prisustvuju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i ostali gosti.

Premijerka Brnabić istakla je da će ovim letom Beograd biti povezan, ne samo sa Tjenđinom, već će direktno leteti za Peking, jer je ovaj, objasnila je, lučki grad u severnom delu Kine udaljen pola sata brzim vozom od kineske prestonice.

Ocenila je da će bolja saobraćajna povezanost dve zemlje unaprediti ekonomsku i privrednu saradnju Srbije i Kine, ali i dodatno povezati dve zemlje na nivou kulture, s obzirom da su u glavnim gradovima otvorena nacionalna predstavništva kulture oba naroda.

„Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama“, rekla je Brnabić.

Od Tjenđina, četvrtog najvećeg grada u Kini, do Pekinga postoji pruga duga 117 kilometara kojom saobraćaju brzi vozovi i kojom se između dva grada stiže za oko 30 minuta.
Usled trenutnih ograničenja zbog kovida-19, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do srpske prestonice obavljati nedeljom, saopštila je ranije Er Srbija.

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se avionima „erbas A330“ iz dugolinijske flote Er Srbije, a prosečno trajanje leta je 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.
Foto: Tanjug/AR/Miloš Milojević

Avio-karte za putovanja između Beograda i Tjenđina već su u prodaji i mogu se kupiti po ceni počev od 649 evra po smeru, odnosno počev od 1.086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.

Tjenđin je grad na severoistoku Kine sa više od 14 miliona stanovnika na obali Bohajskog mora, koje je ogranak Žutog mora.

Taj grad je glavna luka putem koje se snabdeva kineska prestonica Peking i najznačajnija luka na severu Kine.

Tjenđin je važno saobraćajno i trgovinsko čvorište još od 13. veka, a u gradu su prisutne građevine savremenog, tradicionalnog kineskog i evropskog stila.

Tjenđin je danas izuzetno važan industrijski i finansijski centar, koji pored P juekinga, Šangaja i Čongćinga, ima specijalni status u Kini, odnosno nalazi se pod direktnom upravom Vlade Kine.

Uspostavljanjem direktne linije do Kine, Er Srbija će omogućiti dobre konekcije preko Beograda ka mnogim destinacijama u svojoj mreži, kao što su Amsterdam, Barselona, Oslo, Pariz, Stokholm, Frankfurt, Ljubljana, Valensija, Prag, Venecija, Valensija, Zagreb i druge destinacije širom Evrope i u regionu šireg Balkana.

Univerzitet u Beogradu organizator konferencije o finansijskom poslovanju

Preuzmite android aplikaciju.