Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Лет Београд-Тјенђин учврстиће привредне везе и Србије и Кине

Први лет Ер Србије за Кину од Београда до Кине додатно ће ојачати привредне везе две земље, довести нове инвеститоре, када се нормализује ситуција са ковидом 19 привући велики број туриста у нашу земљу, али и унапредити међуљудске односе два народа, рекла је данас премијерка Србије Ана Брнавић поводом првог лета Ер Србије од Београда за кинески град Тјенђин.
Ер Србија
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

На аеродрому Никола Тесла у Београду данас је организована конференција поводом првог лета широкотрупног авиона Ер Србија за Тјенђин, који ће полетети данас у 14.10 часова.

Први авион који ће летети за Кину после 2022. године поздравили су поред премијерке Србије Ана Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и генерални директор Ер Србије Јиржи Марек.

На конференцији присуствују министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и остали гости.

Премијерка Брнабић истакла је да ће овим летом Београд бити повезан, не само са Тјенђином, већ ће директно летети за Пекинг, јер је овај, објаснила је, лучки град у северном делу Кине удаљен пола сата брзим возом од кинеске престонице.

Оценила је да ће боља саобраћајна повезаност две земље унапредити економску и привредну сарадњу Србије и Кине, али и додатно повезати две земље на нивоу културе, с обзиром да су у главним градовима отворена национална представништва културе оба народа.

„Овај лет је показатељ да су добре ствари пред нама“, рекла је Брнабић.

Од Тјенђина, четвртог највећег града у Кини, до Пекинга постоји пруга дуга 117 километара којом саобраћају брзи возови и којом се између два града стиже за око 30 минута.
Услед тренутних ограничења због ковида-19, летови између два града обављаће се једном недељно и то од Београда до Тјенђина петком, док ће се повратни летови од највеће луке у северном делу Кине до српске престонице обављати недељом, саопштила је раније Ер Србија.

Летови између Београда и Тјенђина обављаће се авионима „ербас А330“ из дуголинијске флоте Ер Србије, а просечно трајање лета је 10 часова од Београда до Тјенђина и 12 часова од Тјенђина до Београда.
Фото: Танјуг/АР/Милош Милојевић

Авио-карте за путовања између Београда и Тјенђина већ су у продаји и могу се купити по цени почев од 649 евра по смеру, односно почев од 1.086 евра за повратну карту у економској класи, са укљученим свим припадајућим таксама.

Тјенђин је град на североистоку Кине са више од 14 милиона становника на обали Бохајског мора, које је огранак Жутог мора.

Тај град је главна лука путем које се снабдева кинеска престоница Пекинг и најзначајнија лука на северу Кине.

Тјенђин је важно саобраћајно и трговинско чвориште још од 13. века, а у граду су присутне грађевине савременог, традиционалног кинеског и европског стила.

Тјенђин је данас изузетно важан индустријски и финансијски центар, који поред П јуекинга, Шангаја и Чонгћинга, има специјални статус у Кини, односно налази се под директном управом Владе Кине.

Успостављањем директне линије до Кине, Ер Србија ће омогућити добре конекције преко Београда ка многим дестинацијама у својој мрежи, као што су Амстердам, Барселона, Осло, Париз, Стокхолм, Франкфурт, Љубљана, Валенсија, Праг, Венеција, Валенсија, Загреб и друге дестинације широм Европе и у региону ширег Балкана.

Univerzitet u Beogradu organizator konferencije o finansijskom poslovanju

Преузмите андроид апликацију.