Почетна > Путовања
Путовања

Брисел: Европа у малом

Главни град Белгије најчешће се повезује са администрацијом ЕУ и ужурбаним људима у сивим оделима који раде у некој од европских институција те се отуда често изведе закључак да се ради о помало досадној туристичкој дестинацији. Иако ове асоцијације нису нетачне, оне су дефинитивно једностране. Брисел је много више од наведеног. Он је град у ком се мултикултуралност види на сваком кораку, престоница најфиније белгијске чоколаде и добрих пива прошарана велелепним парковима, са узбудљивим опцијама за провод за свачији укус. А ево које су то активности које се у Бриселу не смеју пропустити.
Фото: Unsplash/Guillaume Perigois
Паркови

Сви су чули за бриселску статуу дечака који пишки – “Манакен Пис”, као и за “Гран плац”, огромни велелепни трг у центру града са позлаћеним зградама препуним украса који никога неће оставити равнодушним.

Мање је оних који знају да је Брисел једна од зеленијих престоница Европе, те да вреди посетити неке од његових паркова, или пак “урбаних шума”, у којима локалци обожавају да проводе време, наравно уколико не пада киша.

Фото: Shutterstock/Imascaretti

Паркова има разних: од историјских, са споменицима и статуама, до оних са баштама у којима се узгајају воће и поврће.

“Bois de la Cambre”, некада омиљени парк краљице Марије Хенриете, данас је један од најпосећенијих, те у њему, по сунчаном дану, на десетине људи ужива у пикницима, сунчању, додавању фризбија, вежбању и другим активностима. Ту је и језеро са острвцем на ком се налази ресторан са једном од најлепших тераса у Бриселу.

Фото: Pixabay/Dimitrisvetsikas
Шетња у потрази за стриповима

Као контраст чиновничкој једноличности европске администрације, Брисел красе на десетине, ако не и стотине, мурала и графита посвећеним јунацима свима познатих (и мање познатих) стрипова.

Град се сматра престоницом стрипа, а једна од најинтересантнијих туристичких активности је шетња од једног до другог мурала. Од Тинтина до Штрумпфова, преко Таличног Тома, те Белгијанцима омиљених Сускеа и Вискеа, шарени мурали су свуда, а за највеће фанове стрипа ту је и музеј посвећен деветој уметности.

Најпознатији стрип херој Белгије свакако је Тинтин. Његов велики фан Стивен Спилберг га је 2011 претворио и у звезду авантуристичког филма.

Јефтини гурманлуци

На улицама Брисела може се јести укусна храна за мале паре. За почетак, ту су пржени кромпирићи који се продају на киосцима а служе у фишеку или картонском тањирићу, са разним преливима.

Фото: Shutterstock/Ana Flasker

Белгијанци их толико воле да су ове године покренули иницијативу да се штандови на којима се продају (такозвани “fritkot”) уврсте у UNESCO нематеријалну баштину.

После сланих кромпирића, ред је за нешто слатко, а очигледно решење је вафл из Лијежа. Белгијска верзија “бакиног колача” омиљени је слаткиш у граду.

Данас се вафли продају са разним додацима – од шећера, преко чоколаде и шлага, па до компликованијих комбинација, међутим, локалци их најрађе једу без ичега. Најчешће се продају у комбијима конвертованим у киоске, увек су топли и свежи, коштају пар евра а гарантују осмех на лицу.

Фото: Pixabay/Wiegerwaardenburg

За одважне гурмане предлог је да истраже мултикултурну сцену уличне хране. Идеалан старт је марокански недељни доручак на живописној зеленој пијаци уз железничку станицу “Midi”. Доручак се састоји од мароканског хлеба налик тортиљи који се обилно напуни шареним маслинама, фета сиром, медом и разним зачинима. Комбинација можда изазива сумњу, али заправо је пун погодак!

Дегустација чоколаде

Немогуће је рећи која је белгијска чоколада најбоља, јер то је дефинитивно ствар укуса. Оно што је сигурно је да у Белгији чоколаде има за свачији укус и на сваком кораку. Зналци ће се запутит у четврт Саблон где се могу пронаћи како радње старих мајстора тако и новије марке чоколаде које су у моди.

Фото: Pixabay/Dimitrisvetsikas

Уколико сте пак у потрази за јефтинијим а квалитетним опцијама, ту је и својеврсни “outlet” чоколаде, продавница при фабрици Neuhaus где не само што се може купити чоколада по фабричкој цени, већ се бесплатно може пробати на десетине врста исте.

Упознавање Европе

Будући да је Брисел само срце Европе у институционалном и историјском смислу, логично је запутити се и у “европску” четврт. Можете посетити Кућу европске историје како бисте боље разумели феномен транснационалности на којем почива ЕУ.

Ту је и Парламентаријум, интерактивни и мултимедијални центар Европског парламента где су европске институције приближене грађанима на једноставан и интересантан начин.

Аутор текста: Н.К.

Gaudijeva Barselona: igra prirode i arhitekture

Преузмите андроид апликацију.