Skoro je vreme da kažete zbogom letnjem voću, što znači da je sezona jabuka pred vratima, a iako ih možda već grickate, najbolje vreme za uživanje je tokom berbe, u septembru i oktobru.
Dok su savršeno zrele jabuke bez modrica i koštica i čvrste na dodir, meke i tamne mrlje obično ukazuju na to da je jabuka prezrela i da više nije dobra za jelo, a kada uberete zrele jabuke, morate znati kako i gde da ih čuvaju.
Kako čuvati cele jabuke
Da bi jabuke što duže bile sveže, držite ih dalje od direktne sunčeve svetlosti, najbolje u fioci za voće u frižideru.
Ako ih umotate u vlažni papirni peškir i stavite u plastičnu kesu sa rupama, ostaće sveže oko šest nedelja. Samo pazite da ih ne skladištite pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže etilen, zbog čega se druge namirnice brže kvare.
Kako čuvati narezane jabuke
Čuvajte narezane jabuke u vrećici koja se može ponovo zatvoriti ili u hermetički zatvorenoj posudi i stavite u frižider; ostaće sveže 3-5 dana. Da kriške jabuke ne potamne, prelijte ih sa malo limunovog soka pre nego što ih stavite u frižider. I ne brinite da će vaša poprimiti ukus limuna – limunov sok samo dodaje jedva primetnu kiselost jabukama.
Mogu li se jabuke zamrznuti?
Jabuke svakako možete čuvati u zamrzivaču, ali važno je napomenuti da će izgubiti svoju hrskavost. Pošto će njihova tekstura biti ugrožena, smrznute jabuke (koje se najbolje čuvaju narezane, a ne cele) idealne su za upotrebu u pitama, kolačima, sosu ili puteru od jabuke. Kada se zamrznute jabuke peku, nije ih potrebno prethodno odmrznuti; Zamrznute kriške jednostavno stavite u koru za pitu sa ostatkom fila, prekrijte testom i ispecite.
Preuzmite android aplikaciju.