Почетна > Бизнис
Бизнис

Благе зиме у Европи угрожавају скијалишта

Благе зиме и недостатак снега угрожавају скијалишта широм Европе, а многа од њих ће можда морати да се затворе у наредних неколико година.
Фото: Freepik/freepic.diller

Због тога неке земље покушавају да помогну скијалиштима субвенцијама или пореским олакшицама.

У Европи постоји око 3.900 скијалишта, од којих се већина налази у Немачкој, Италији, Француској и Аустрији, пише Еуроактив.

У Аустрији се број дана са пуним снежним покривачем смањио у просеку за 40 дана од 1961. године, а пад је посебно драстичан на висинама испод 1500м.

У Италији су оператери жичара изгубили око 40 одсто свог сезонског промета током Божића због недостатка снега.

Подаци у алпским земљама између 1971. и 2019. године показују да снежни покривач опада за 8,4 одсто сваке деценије између новембра и маја.

Према студији коју је спровео Универзитет у Инзбруку, трајање природног снежног покривача смањило би се за 70 одсто до 2100. године на надморској висини од 1000 м ако се загревање не ограничи на два степена.

Ако скијалишта зими неће моћи да рачунају на природни снег, једина опција је технички снег без којег многа скијалишта не би могла да опстати и данас, али та врста оснежавања је скупа, што је довело по повећања цена у скијалиштима.

Неке земље су увеле финансијску помоћ, једна од њих је Италија у којој је 200 милиона евра током четири године већ било опредељено за фонд за модернизацију и безбедност објеката за прављење снега.

Италијанско удружење жичара Федерфун позива на хитну помоћ око цена енергије у виду пореских олакшица, а таква помоћ је недавно донета у Словачкој, чиме је ПДВ за скијалишта смањен за 10 одсто.

Француска скијалишта се, с друге стране, жале да нису добила олакшице, што је довело до великих рачуна за енергију.

Најугроженија скијалишта су она на нижим надморским висинама, а 2023. године су биле рекордне температуре у Европи где су зиме све блаже, сушније и са мање падавина.

„Већ доживљавамо топлије зиме, које ће ескалирати након 2030. године“ и додатно погоршати услове скијања, према Словачком институту за политику заштите животне средине који процењују да ће до краја века само висинска скијалишта бити одржива.

Porez na kriptovalute treba da plati 129 građana

Преузмите андроид апликацију.