Početna > Biznis
Biznis

Blage zime u Evropi ugrožavaju skijališta

Blage zime i nedostatak snega ugrožavaju skijališta širom Evrope, a mnoga od njih će možda morati da se zatvore u narednih nekoliko godina.
Foto: Freepik/freepic.diller

Zbog toga neke zemlje pokušavaju da pomognu skijalištima subvencijama ili poreskim olakšicama.

U Evropi postoji oko 3.900 skijališta, od kojih se većina nalazi u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Austriji, piše Euroaktiv.

U Austriji se broj dana sa punim snežnim pokrivačem smanjio u proseku za 40 dana od 1961. godine, a pad je posebno drastičan na visinama ispod 1500m.

U Italiji su operateri žičara izgubili oko 40 odsto svog sezonskog prometa tokom Božića zbog nedostatka snega.

Podaci u alpskim zemljama između 1971. i 2019. godine pokazuju da snežni pokrivač opada za 8,4 odsto svake decenije između novembra i maja.

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet u Inzbruku, trajanje prirodnog snežnog pokrivača smanjilo bi se za 70 odsto do 2100. godine na nadmorskoj visini od 1000 m ako se zagrevanje ne ograniči na dva stepena.

Ako skijališta zimi neće moći da računaju na prirodni sneg, jedina opcija je tehnički sneg bez kojeg mnoga skijališta ne bi mogla da opstati i danas, ali ta vrsta osnežavanja je skupa, što je dovelo po povećanja cena u skijalištima.

Neke zemlje su uvele finansijsku pomoć, jedna od njih je Italija u kojoj je 200 miliona evra tokom četiri godine već bilo opredeljeno za fond za modernizaciju i bezbednost objekata za pravljenje snega.

Italijansko udruženje žičara Federfun poziva na hitnu pomoć oko cena energije u vidu poreskih olakšica, a takva pomoć je nedavno doneta u Slovačkoj, čime je PDV za skijališta smanjen za 10 odsto.

Francuska skijališta se, s druge strane, žale da nisu dobila olakšice, što je dovelo do velikih računa za energiju.

Najugroženija skijališta su ona na nižim nadmorskim visinama, a 2023. godine su bile rekordne temperature u Evropi gde su zime sve blaže, sušnije i sa manje padavina.

„Već doživljavamo toplije zime, koje će eskalirati nakon 2030. godine“ i dodatno pogoršati uslove skijanja, prema Slovačkom institutu za politiku zaštite životne sredine koji procenjuju da će do kraja veka samo visinska skijališta biti održiva.

Porez na kriptovalute treba da plati 129 građana

Preuzmite android aplikaciju.