Početna > Svet
Svet

Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime

Grad Beč će investirati 2,8 milijardi evra u mere za zaštitu klime u 2022. i 2023. godini.
<img src="solar panels.jpg" alt="solar panels on the roof">
Foto: Pixabay/fietzfotos

„Prvi budžet grada Beča usvojen za dve godine donosi rekordne investicije u zaštitu klime“, naglasio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za životnu sredinu.

„U budžetu se odražava naš cilj da Beč do 2040. godine bude klimatski neutralan. Zaštita klime ima najviši prioritet i zato izdvajamo do sada najviše sredstava za promene u oblasti energije, grejanja i mobilnosti“, objašnjava Černohorski.

Grad intenzivno investira u izgradnju javnog saobraćaja, obnovljivih izvora energije i toplotnu sanaciju zgrada. Jedno od težišta je između ostalog i proširenje solarnih postrojenja. Cilj je da se do 2025. godine proizvodi pet puta više struje nego u prethodnoj godini. Kako bi se to postiglo svake godine će se izgraditi onoliko solarnih postrojenja koliko je izgrađeno u poslednjih petnaest godina. Zahvaljujući novom planu energetskog zoniranja grad će moći da odredi područja u kojima će u novogradnji biti dozvoljeno korišćenje isključivo obnovljivog snabdevanja toplotnom energijom ili daljinskog grejanja.

O isplativosti ugradnje solarnih panela pročitajte OVDE.

Svake godine će biti obezbeđeno 20 miliona evra za održive klimatske projekte u bečkim opštinama. Nastavlja se inicijativa ozelenjavanja sa 400.000 kvadratnih metara novih i obnovljenih parkova.

„Želimo da sve Bečlije mogu da vode dobar i zdrav život, a za to je potrebna zdrava klima. Sa doslednom politikom zaštite klime želimo da doprinesemo da Beč i za 20 godina bude najbolji grad za život“, izjavio je Jirgen Černohorski.

Beč bogatiji za 2020 stabala

 

Preuzmite android aplikaciju.