Почетна > Србија
Србија

Колико су исплативи соларни панели?

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је да очекује да ће 3. септембра бити расписан јавни позив за локалне самоуправе које ће субвенционисати пројекат куповине соларних панела.
<img src="solar panels.jpg" alt="solar panels on the roof">
Фото: Pixabay/8510670

Након тога ће општине и градови објавити конкурс за избор фирми, које ће обављати радове, а онда следи и позив за грађане.

У Министарству истичу да се инвестиција у соларне панеле домаћинству враћа у периоду од осам до десет година, а после тога произведена струја је бесплатна. За субвенције ће моћи да конкуришу сви, без обзира на то да ли се ради о кућама, становима или стамбеним заједницама.

Министарка Михајловић је нагласила да је решен велики проблем у процедури за добијање свих дозвола за постављање соларних панела и повезивања на мрежу снабдевача. За то је било потребно шест месеци, а сада се све завршава након једног корака и потписивања уговора са ,,ЕПС снабдевањем“.

,,Грађани ће моћи да производе електричну енергију из соларних панела када има највише сунца, да ту струју испоручују у систем, да је троше када им одговора, а уколико у једном месецу произведу више него што су потрошили, вишак могу да искористе у наредном месецу“, објашњавају у Министарству.

У јавности се раније могло чути да ће домаћинства имати могућност да вишак овако произведене струје и продају, али држава неће додељивати средства за ту намену. У Министарству објашњавају да ће субвенције моћи да добију само они који буду користили концепт купца – произвођача. То значи да ће струју из соларних панела употребљавати искључиво за сопствене потребе, а не да би је пласирали на тржиште.

За субвенционисање куповине соларних панела, биће примењен исти модел као за финансирање замене столарије. Министарство и јединице локалне самоуправе обезбедиће по 25% подстицаја, а грађани ће учествовати са најмање 50% сопствених средстава.

Трошак око 5.000 ЕУР

Трошак за постављање соларног панела за просечно домаћинство у Србији, које има месечну потрошњу од 400 киловат-часова, износио би од 4.000 до 5.000 евра. Панел од једног киловата у нашој земљи произведе годишње око 1.200 киловат-часова струје и кошта око 1.000 евра. У складу са тим потребно је да се постави соларна електрана инсталисане снаге четири до пет киловат-часова која заузима простор од 30 м2.

О најављеним инвестицијама у област ОИЕ када је у питању Србија можете прочитати ОВДЕ.

 

Преузмите андроид апликацију.