Почетна > Свет
Свет

Беч издваја рекордна средства за заштиту климе

Град Беч ће инвестирати 2,8 милијарди евра у мере за заштиту климе у 2022. и 2023. години.
<img src="solar panels.jpg" alt="solar panels on the roof">
Фото: Pixabay/fietzfotos

„Први буџет града Беча усвојен за две године доноси рекордне инвестиције у заштиту климе“, нагласио је Јирген Чернохорски, члан градског већа задужен за животну средину.

„У буџету се одражава наш циљ да Беч до 2040. године буде климатски неутралан. Заштита климе има највиши приоритет и зато издвајамо до сада највише средстава за промене у области енергије, грејања и мобилности“, објашњава Чернохорски.

Град интензивно инвестира у изградњу јавног саобраћаја, обновљивих извора енергије и топлотну санацију зграда. Једно од тежишта је између осталог и проширење соларних постројења. Циљ је да се до 2025. године производи пет пута више струје него у претходној години. Како би се то постигло сваке године ће се изградити онолико соларних постројења колико је изграђено у последњих петнаест година. Захваљујући новом плану енергетског зонирања град ће моћи да одреди подручја у којима ће у новоградњи бити дозвољено коришћење искључиво обновљивог снабдевања топлотном енергијом или даљинског грејања.

О исплативости уградње соларних панела прочитајте ОВДЕ.

Сваке године ће бити обезбеђено 20 милиона евра за одрживе климатске пројекте у бечким општинама. Наставља се иницијатива озелењавања са 400.000 квадратних метара нових и обновљених паркова.

„Желимо да све Бечлије могу да воде добар и здрав живот, а за то је потребна здрава клима. Са доследном политиком заштите климе желимо да допринесемо да Беч и за 20 година буде најбољи град за живот“, изјавио је Јирген Чернохорски.

Beč bogatiji za 2020 stabala

 

Преузмите андроид апликацију.