Početna > Svet
Svet

Anderson: Ne isključujem mogućnost članstva Švedske u NATO

Premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da ne isljučuje mogućnost da Švedska postane članica NATO i poručila je da će posle analiza biti doneta najbolja odluka za tu zemlju.
Foto: Tanjug/AP/Markus Schreiber

„Ni na koji način ne isključujem članstvo Švedske u NATO-u. Ali želim da napravim dobro utemeljenu analizu svih mogućnosti koje su nam otvorene i u koju će biti uključene i moguće pretnje i rizici, kako bismo mogli da donesemo odluku koja je najbolja za Švedsku“, poručila je premijerka Anderson u izjavi švedskim medijima, prenosi švedski portal „Local“.

Kako se navodi, premijerka se suočila sa kritikama opozicionih stranaka ranije ovog meseca, kada je upozorila da bi NATO kandidatura Švedske u trenutku ruske invazije na Ukrajinu rizikovala „dalju destabilizuju bezbednosti ovog dela Evrope“.

Njena stranka je takođe na godišnjem kongresu donela odluku da se zemlja ne pridruži NATO-u, ali je Andersonova rekla za švedsku televiziju da je ta odluka doneta u drugačijoj geopolitičkoj situaciji i da bi mogla da se revidira.

„Treba napomenuti da je neutralnost dobro koristila Švedskoj. To nas je sačuvalo od sukoba. Ali u trenutku kada se cela mapa bezbednosne politike ponovo ispisuje, morate da obnovite svoju analizu i na osnovu toga donesete odluku“, naglasila je švedska premijerka.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, javno mnjenje u Švedskoj postaje sve naklonjenije NATO-u, a nekoliko anketa pokazuju da je većina ispitanika u ovom trenutku za pridruživanje, navodi švedski portal „Local“ .

Gde je najbolje, a gde najgore biti ako počne svetski rat?

Preuzmite android aplikaciju.