Почетна > Свет
Свет

Где је најбоље, а где најгоре бити ако почне светски рат?

Иако се сви надамо да ћемо избећи овај сценарио, баш као што смо га избегли у Хладном рату, део становништва је у страху од потенцијалног светског рата.
Фото: Pixabay/Yuri_B

Руска инвазија на Украјину и помињање нуклеарног оружја од стране неких, али и стручњака, изазивају страх од Трећег светског рата. Тај сценарио смо избегавали неколико пута током Хладног рата и надамо се да ће тако остати заувек, али то није нешто у шта можемо бити потпуно сигурни.

На крају крајева, превише је различитих поља интересовања и не баш стабилних људи који имају или ће ускоро имати оружје за масовно уништење.

За већину стручњака који се баве историјом сукоба, највероватнији „кандидати“ за почетак Трећег светског рата била би два блока.

С једне стране САД, ЕУ и НАТО, а са друге Русија и потенцијално Север. Кореје и Кине. У принципу, због разорног дејства нуклеарног оружја и радијације која је настала, већина ових земаља, иако огромне по територији, могу бити отписане одмах у старту.

Нови Зеланд је на првом месту по безбедности

На већини скала у случају Трећег светског рата, укључујући онај Британског експреса, Нови Зеланд је на првом месту по безбедности. Локација је идеална и удаљена од већине догађаја, држава је сама себи довољна, због чега је популарна међу милијардерима који у последње време тамо купују некретнине.

У зависности од медија и саговорника, у најбезбедније земље света у случају новог великог сукоба свакако ће се наћи Данска, Чиле, Аустралија, Бутан, Фиџи, Исланд, Швајцарска, Канада и неколико острвских држава у Океанији.

Данска је овде јер „припада“ Гренланду, који је заједно са Антарктиком међу најређе насељеним деловима наше планете. Иако хладноћа представља велики проблем, као и потенцијално освајање приобалних делова острва, стручњаци се слажу да би северна обала и унутрашњост били безбедни за живот. Стручњаци нуде слично објашњење у случају Исланда. Швајцарска је земља око које се „ломе копља“.

Њена историја неутралности, богатство и бројни бункери главни су адути присталица Швајцарске као сигурне зоне, али их друга страна упозорава да ће нуклеарни рат, где год да се води, на крају стићи и до ове богате земље. Међу већим проблемима био би наставак снабдевања храном. Мали Бутан, земља коју не занимају претерано дипломатски односи са остатком света, а која је увек на врху листе ‘најсрећнијих земаља’, за неке је идеално решење у случају Трећег светског рата . Иако је близу великих сила Индије и Кине, није зависна од њих, а становници су донекле навикли на изолацију.

Исто важи и за Канаду и Аустралију.

Иако су 2. и 6. по територији, тек су 39. и 55. по броју становника. Стручњаци који су разматрали потенцијал Трећег светског рата тврде да би унутрашњост ових земаља, чисто због величине територије, представљала сигурно уточиште за све који је тамо траже.

Фото:Pixabay/ThePixelman

Канада је велики проблем и велика већина њеног становништва живи дуж границе са Сједињеним Државама, где су сви њихови већи градови. Чиле има заштиту Анда као предност, обиље хране и воде, а југ земље би својим становницима пружио  „сигурно уточиште“.

Фиџи, Тувалу и Науру су такође међу „бољим“ земљама да се „заглаве“. Ове острвске оазе су далеко од централних дешавања, није да постоје неки минерали или ресурси који су интересантни великим силама, па ако вам не сметају врућине и риба сваки дан, онда је једна од ове три земље идеална за ти.

Које су најгоре земље у којима можете бити?

Најгоре земље које можете бити у случају новог светског сукоба су Северна Кореја, Авганистан, Хаити, Ирак, Сирија, Јужни Судан и Јемен. Већина ових земаља је или тек изашла, или још трају унутрашњи сукоби, све су оне међу најнебезбеднијим и најсиромашнијим државама на свету и у њима цвета корупција. Грађани би вероватно били препуштени сами себи, а како ни данас, без Трећег светског рата, становници немају довољно хране, воде и лекова, тешко је замислити да би се ситуација тада нагло поправила.

Што се тиче Балкана, ово подручје је, у зависности од списка, негде у средини по безбедности.

Положај две главне силе (ако дође до рата биће то САД и Русија) није најсрећнији, а прва два светска рата нанела су велике губитке у човечанству на овим просторима. 

Rusi napravili alternativu Gugl Plej prodavnice

Преузмите андроид апликацију.