Почетна > Свет
Свет

Aндерсон: Не искључујем могућност чланства Шведске у НАТО

Премијерка Магдалена Андерсон изјавила је данас да не исључује могућност да Шведска постане чланица НАТО и поручила је да ће после анализа бити донета најбоља одлука за ту земљу.
Фото: Танјуг/AP/Markus Schreiber

„Ни на који начин не искључујем чланство Шведске у НАТО-у. Али желим да направим добро утемељену анализу свих могућности које су нам отворене и у коју ће бити укључене и могуће претње и ризици, како бисмо могли да донесемо одлуку која је најбоља за Шведску“, поручила је премијерка Андерсон у изјави шведским медијима, преноси шведски портал „Local“.

Како се наводи, премијерка се суочила са критикама опозиционих странака раније овог месеца, када је упозорила да би НАТО кандидатура Шведске у тренутку руске инвазије на Украјину ризиковала „даљу дестабилизују безбедности овог дела Европе“.

Њена странка је такође на годишњем конгресу донела одлуку да се земља не придружи НАТО-у, али је Андерсонова рекла за шведску телевизију да је та одлука донета у другачијој геополитичкој ситуацији и да би могла да се ревидира.

„Треба напоменути да је неутралност добро користила Шведској. То нас је сачувало од сукоба. Али у тренутку када се цела мапа безбедносне политике поново исписује, морате да обновите своју анализу и на основу тога донесете одлуку“, нагласила је шведска премијерка.

Након руске инвазије на Украјину, јавно мњење у Шведској постаје све наклоњеније НАТО-у, а неколико анкета показују да је већина испитаника у овом тренутку за придруживање, наводи шведски портал „Local“ .

Gde je najbolje, a gde najgore biti ako počne svetski rat?

Преузмите андроид апликацију.