Почетна > Србија
Србија

Вучић: Шолц тражио да се Србија придружи санкцијама Русији

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, после састанка са немачким канцеларом, да је Олаф Шолц тражио да се Србија прикључи санкцијама Русији.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

“Разговарали смо о политичкој ситуацији у свету и Шолц је на веома децидан, јасан и оштар начин тражио од Србије да се прикључи санкцијама против Русије, односно да подржим рестритктивне мере које је ЕУ већ донела против Русије”, рекао је Вучић.

Истакао је да је он канцелару говорио о позицији Србије, о специфичности ситуције око КиМ, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом.

Вучић је рекао да су разговарали и о питању Косова и Метохије и дијалогу у Бриселу, као и о предстојећој зими и енергетској ситуацији.

Све ближа и боља економска сарадња Србије и Немачке

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија и Немачка све ближе и боље економски сарађују, да је Немачка први спољнотрговински партнер Србије, а Србија Немачкој највећи трговински партнер на Западном Балкану.

Вучић је после разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом, рекао да људи у Србији и Немачкој често лако прелазе преко чињенице да Србија и Немачка све ближе и боље сарађују по питању економије, те да је у само у прва четири месеца ове године забележно повећање трговинске размене од 25,7 одсто, у односу на лане.

„То је невероватан скок. Очекујемо да ове године достигнемо трговинску размену са Немачком већу од 7,5 милијарди евра“, рекао је Вучић.

Додао је да то Немачку чини убедљиво највећим трговинским партнером Србије, као и Србију највећим трговинским партнером Немачке на Западном Балкану.

Изнео је податак да бележимо 83,1 одсто покривености увоза извозом, пре свега због немачких компанија које послују у Србији, а извозе највише у Немачку.

Додао је да у немачким компанијама у Србији ради 77.000 људи, а та бројка је 2104. године била 17.000.

„Надам се да ћемо ускоро моћи да дођемо до трговинске размене од 10 милијарди евра, а да ће 100.000 људи радити у немачким компанијама“, рекао је Вучић.

Додао је да је Немачка и први билатерални донатор, што све заједно говори колико је за Србију важна сарадња са Немачком.

Навео је и да се сваке године међу предузетницима у региону спроводи анкета да ли би поново инвестирали у земље у које су дошли, истичући да чак 90 одсто немачких привредника каже да би поново дошло у Србију, имајући у виду досадашње искуство у нашој земљи.

Kancelar Šolc doputovao u Beograd

Преузмите андроид апликацију.