Mnogi ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona samo dva različita naziva za istu stvar, i u nekom trenutku ste ih verovatno koristili u istu svrhu, ali njihov hemijski sastav je zapravo potpuno drugačiji i važno je kada se koji dodak koristi.
Soda bikarbona se često koristi u kući za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima naći ćete ga pod nazivom „soda bikarbona“, a mnogi misle da je to isto što i prašak za pecivo.
Reč je zapravo o bazičnom mineralu koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji sadrže kisele sastojke poput javorovog sirupa i limunovog soka.
Prašak za pecivo je, s druge strane, kombinacija sode bikarbone i vinske kiseline i potrebna mu je tečnost da bi se aktivirao.
S obzirom na to da već sadrži kiselinu, nije je potrebno mešati sa kiselom hranom, a u praksi se koristi za povećanje zapremine i prozračne teksture pečenih namirnica.
Soda bikarbona se koristi isključivo u receptima koji sadrže veliku količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahteva.
Kada pečete kolače, na primer, koristite sodu bikarbonu da biste aktivirali kiseli sastojak i učinili da recept funkcioniše.
Prekomerna konzumacija mesa može dovesti do mnogih zdravstvenih problema
Preuzmite android aplikaciju.