Početna > Život i stil
Život i stil

Da li su soda bikarbona i prašak za pecivo potpuno ista stvar? Naučite kada se koji dodatak koristi!

Mnogi ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona samo dva različita naziva za istu stvar, i u nekom trenutku ste ih verovatno koristili u istu svrhu, ali njihov hemijski sastav je zapravo potpuno drugačiji i važno je kada se koji dodak koristi.
Foto: Pixabay/NatureFriend

Soda bikarbona se često koristi u kući za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima naći ćete ga pod nazivom „soda bikarbona“, a mnogi misle da je to isto što i prašak za pecivo.

Reč je zapravo o bazičnom mineralu koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji sadrže kisele sastojke poput javorovog sirupa i limunovog soka.

Prašak za pecivo je, s druge strane, kombinacija sode bikarbone i vinske kiseline i potrebna mu je tečnost da bi se aktivirao.

S obzirom na to da već sadrži kiselinu, nije je potrebno mešati sa kiselom hranom, a u praksi se koristi za povećanje zapremine i prozračne teksture pečenih namirnica.

Soda bikarbona se koristi isključivo u receptima koji sadrže veliku količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahteva.

Kada pečete kolače, na primer, koristite sodu bikarbonu da biste aktivirali kiseli sastojak i učinili da recept funkcioniše.

Prekomerna konzumacija mesa može dovesti do mnogih zdravstvenih problema

Preuzmite android aplikaciju.