Šta biste rekli da saznate kako postoji nekoliko hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati ishranu i opšte zdravlje bez mnogo intervencija u kuhinji?
Naročito kada su u pitanju zanimljivi i ukusni proizvodi koji vam pomažu da kreirate kreativna jela i inspirišete druge da se odvaže, a njihov sledeći korak je da poboljšaju sopstvenu ishranu.
U nekim kulturama postoje namirnice koje se svakodnevno koriste i koje su odlične za zdravlje.
Ovde možete pronaći neke namirnice u redovnim prodavnicama, a druge se prodaju kao dodaci ishrani u specijalizovanim prodavnicama. Ašvaganda ili goji bobice samo su neke od namirnica koje imaju dokazano pozitivne efekte, a u nastavku pogledajte koji bi još proizvodi trebalo da se nađu na vašem tanjiru, a za njih možda do sada niste čuli.
Meskuite
Mahunarke biljke meskit se hiljadama godina koriste u Južnoj i Severnoj Americi kao prirodni zaslađivač, a zbog niskog glikemijskog indeksa dugo se koriste za balansiranje šećera u krvi. Meskit je pun vlakana i proteina, a ukusom podseća na vaniliju. Odličan je za smutije i pri pečenju deserta, a posebno je dobar u kombinaciji sa kakaom, pa ga slobodno dodajte u otopljenu čokoladu bez šećera ili toplu čokoladu.
Godži bobice
Ove male voćne bobice sa Himalaja, poznate i kao vučje bobice, neverovatan su izvor vitamina A i C, antioksidanata, bakra, selena i proteina. Godži bobice sadrže 8 esencijalnih aminokiselina, a zbog impresivnog nutritivnog sastava koriste se u kineskoj medicini više od 2.000 godina. Najčešće se koriste za povećanje vitalnosti i ubrzanje metabolizma, bogate su vlaknima, pa se često dodaju u pahuljice kako biste duže bili siti. Ako želite, možete ih osušiti i koristiti za ukusan čaj bez kofeina.
Spirulina i E3Live
Spirulina je šarena plavo-zelena alga, jedna od najhranljivijih namirnica na svetu, bogata vitaminima B-1, B-2 i B-3, gvožđem, bakrom i proteinima. Spirulina je prisutna već neko vreme, a alga E3Live postala je poznata tek nedavno i zaslužna je za trend plave hrane, posebno plavih smutija, a o njenoj vrednosti svedoči činjenica da sadrži 65 vitamina, minerala, aminokiselina i esencijalnih masnoća. kiseline i potpuno je prirodno. Zbog svog intenzivnog ukusa, obe alge je najbolje dodati u smutije ili prelive.
Ašvaganda
Ova lekovita biljka u poslednje vreme dobija veliku pažnju i za to postoji dobar razlog. Veruje se da pomaže u upravljanju stresom, anksioznošću i depresijom, snižava nivo šećera u krvi i podstiče funkciju mozga, a proučavaju se moguća svojstva protiv raka. Osim toga, podiže energiju i raspoloženje, a neki smatraju da je ovaj puder svojevrsni afrodizijak. Ašvaganda u prevodu znači „miris konja“ i nema specifičan ukus, ali ako je dodate u svoj smuti ili neko drugo piće obogatiće ukus, dati energiju i smanjiti stres.
Peruanska maka
Ova peruanska namirnica je korenasto povrće, ali se najčešće nalazi u obliku praha, koji se dobija iz korena biljke. Slično kao ašvaganda, prah make povećava energiju i veruje se da povećava plodnost i stimuliše seksualni nagon. Maka ima zemljani ukus koji nestaje kada se prah doda smutijima, ovsenim pahuljicama ili napitcima, a osim što oseća dodatnu energiju, maka pomaže u ravnoteži hormona pa ćete se odmah osećati bolje i odmornije.
Preuzmite android aplikaciju.